Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har du vært medlem i SOS Rasisme, Rekdal? - Hahahahaha

Fotballprofilen var oppført i SOS Rasismes medlemsregister over flere år. Daglig leder innrømmer omfattende feil i medlemslistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Under utspørringen av tidligere daglig leder i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen, la aktoratet fram over 300 navn fra verveskjemaer og medlemsregisteret som Larsen innrømmet aldri skulle vært ført inn.

Larsen og sju andre tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme står tiltalt for bedrageri med støtte til medlemmer og studier på hele 16,8 millioner kroner i Haugaland tingrett denne uka.

Ordknapp Alle listene aktoratet la fram var etter håndskriften å dømme ført av samme person og inneholdt en rekke navn som framstår som fiktive.

- Dette er ikke verveskjema som burde vært lagt inn i vårt medlemsregister, erkjenner Larsen.

Flere kjente fotballnavn sto ført opp i medlemsregisteret i 2008. Blant dem var en «Kjetil Rekdal», bosatt i Storgata i Ålesund.

Dagbladet tok kontakt med den gamle landslagshelten.

- Har du vært medlem i SOS Rasisme, Rekdal?

- Hahahahaha, runger det i telefonen.

- Nei, det har jeg ikke. Og jeg har ikke bodd på den adressen det stod der. Og dette ønsker jeg ikke å assosieres med, sier en etter hvert ordknapp Rekdal.

Rekdal var i tillegg ført opp med flere familiemedlemmer, som har navn som for ham er helt ukjente. Kjetil Rekdal er den eneste med sitt navn i Ålesund.

1.-juli-medlemmer Aktoratet brukte dagen med Larsen i vitneboksen til å se nærere på SOS Rasismes håndtering av sitt eget medlemsregister. De var spesielt interessert i såkalte «1. juli-medlemskap». Et medlem som registreres etter 1. juli kan ifølge regelverket regnes som betalende i medlemsregisteret i to år, og dermed utløse rundt det dobbelte i støtte sammenliknet med et medlem som registreres før første juli.

Aktoratet ønsker å bevise at SOS Rasisme mottok både innmelding og kontingenter fra nye medlemmer før 1. juli, men ventet med å registrere dem til etterpå, så de kunne føre dem opp som medlemmer i to år og dermed øke inntektene fra staten.

Larsen innrømmet at de ikke regnet et medlem som tellende før de hadde registrert kontingentinnbetalingen hos sentralledet. Selv om denne hadde blitt gitt til ververen i løpet av halvåret før.

- Det er det vi hadde en kultur for i SOS Rasisme, slik gjorde vi det, sier Larsen.

Vil avskjære vitner og lukke retten To innkalte vitner har bedt om å få gjennomføre vitnerprovet på telefon fra Oslo. Det har gjort at forsvarere for de tiltalte vil avskjære dem. De to vitnene er allerede dømt for henholdsvis uaktsomt grovt og forsettelig bedrageri for juks med studiestøtte for kurs de rapporterte inn fra SOS Rasisme.

I dommen forteller de om en utbredt juksekultur i SOS Rasisme, der man forfalsket lister og søknader om studiestøtte på dugnad. Vitneprovene deres er slik sett viktige for aktoratet.

Forsvarer Anders Opdahl representerer tiltalte Kenneth Fuglemsmo. Han tok også til ordet for å lukke retten når behandlingen av vitneavskjæringen skal opp for retten.

- Dette vil omhandle personlige forhold mellom de tiltalte og vi ønsker at dørene lukkes, sier Opdahl.

Pressen som var tilstede tok ordet og ba om at rettssaken fortsetter for åpne dører.

Eventuell lukking av retten for å behandle avskjæringen av vitnene skal opp mandag morgen, varslet dommer Signe Lundegård før retten ble hevet i dag.

Ikke første gang I 2011 kunne Dagbladet fortelle at organisasjonen hadde åtte medlemmer med etternavnet Ovind. Det er like mange Ovind som det bor i hele Norge.

Jan Flytitter Ovind (56) lo så han ristet da Dagbladet ringte for å opplyse om at han var oppført som medlem av SOS Rasisme.

- Det har jeg aldri vært, sier han.

Ifølge medlemslisteret var den erfarne VG-journalisten 16 år gammek 2011.

- Nei, så hyggelig. Men jeg føler meg jo ikke akkurat så ung, sier Ovind.

Ifølge Jan og kona Lisbeth var navnene SOS Rasisme oppga å ha som medlemmer blant familien Ovind, et sammensurium av ikke-eksisterende personer og feilinformasjon.

I VITNEBOKSEN: Kjell Gunnar Larsen fra SOS Rasisme. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I VITNEBOKSEN: Kjell Gunnar Larsen fra SOS Rasisme. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media