Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har e-postadressen til kidnapperne

De to frigitte norske sjøfolkene, kaptein Jarle Johansen og maskinist Roger Bjerkås har sympati for landsbyfolket som kidnappet dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Jarle Johansen og Roger Bjerkås kan fortelle om umenneskelige forhold i landsbyen de ble holdt fanget i en uke.

- Ungene sprang rundt i søle, leire og skit. Der leiket de seg, mellom husene, de fleste spinkle bambushytter plassert på påler. Uverdige forhold, sier kaptein Jarle Johansen til Dagbladet.no og sier han forstår landsbybeboernes krav selv om han tar avstand fra framgangsmåten.

- Når det er sagt er det viktig å understreke at når disse folkene går til et slikt grep å kidnapper utlendinger er det en desperat handling. De fortalte oss at de har sendt brev, reist langt for å sende telefax eller for å møte folk i posisjon til å gi dem en liten del av rikdommene, men de har ikke en gang fått svar, sier Johansen. - Klart slike ting blir eksplosive.

- Kunne dere å gi støtte til landsbyfolket og deres krav?

- Absolutt. Jeg har til og med e-postadressen til en av oppasserne våre. Han fikk jeg god kontakt med.

- E-post adressen? Har du tenkt å holde kontakten med en av de som holdt dere fanget?

- Ja. Det verste med landsbyen var vannet. Alt er sump og våt leire. Vannet er livsfarlig å drikke. Derfor har jeg sagt at jeg skal sjekke opp mulighetene og prisen det vil koste å få ordne brønnboring i landsbyen. Det skal nemlig veldig lite til. Kravene deres er utrolig små i forhold til det vi har her hjemme og de oljemilliardene vi pumper opp. Hadde selskapene som opererer i området gått folket i møte, kanskje med å sponse slike ting som boring etter vann, ville en kanskje kommet bort fra disse kidnappingssakene.

Jarle Johansen trekker litt på det, men innrømmer at de utenlandske selskapene, også de norske, mottar blodpenger i Nigeria.

GLEDELIG GJENSYN: - Når en sitter slik i fangenskap får en virkelig tenkt gjennom hva som virkelig betyr noe her i livet, sier Jarle Johansen og holder rundt sønn og hustru. Alle foto: Fridgeir Walderhaug
GLEDELIG GJENSYN: - Når en sitter slik i fangenskap får en virkelig tenkt gjennom hva som virkelig betyr noe her i livet, sier Jarle Johansen og holder rundt sønn og hustru. Alle foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

- Det er jo blodpenger. En kar fortalte meg at alle skattene myndighetene tar inn på oljevirksomheten går i private lommer. Da er det ikke rart at tilstandene blir farlige.

- Bør norske myndigheter gjøre noe synes du?

- Nå er ikke jeg politiker og kjenner ikke hvilke arbeidsredskap de har, men jo. Kan de gjøre noe så må det gjøres. Legge en form for press på myndighetene i landet for eksempel.

- Når situasjonen er så spent er det klart at andre terrorister blir fristet til å gjøre det samme, når de ser at kidnapping kan lønne seg, legger Roger Bjerkås til.

De to mennene fra Møre og Romsdal er ikke i tvil om at noen skor seg også på kidnappingssaker som dette. Også de ni som kom om bord i «Northern Comrade» mistenker de for å være innleid.

- Leiesoldater, helt sikkert, sier Jarle Johansen raskt.

- Etter at de kidnappet oss så vi ikke noen av dem igjen. Etter det var det bare landsbyfolket vi så noe til.

- Hvordan opplevde dere dem?

image: Har e-postadressen til kidnapperne

- De var stort sett hyggelige. Det var ikke så mye vi så til dem bort sett fra en dag da vi gikk gjennom landsbyen for å forhandle. De har gjort alt på demokratisk vis, nå var det nok. Hele landsbyen og stranda er helt forurenset av gammel størknet olje, så ja. Jeg forstår dem, sier Jarle og løfter sønnen Richard (2) opp i været. Kona Inga står med tårer i øynene, tydelig preget av å hatt mannen i fangenskap.

- Når en sitter slik i fangenskap får en virkelig tenkt gjennom hva som virkelig betyr noe her i livet, sier kapteinen og holder rundt sønn og hustru.

HJEMME IGJEN: Jarle Johansen og Roger Bjerkås.