DRØMMER OM 15 PROSENT:  KrF-leder Knut Arild Hareide sa tidligere denne uka at han har et langtidsperspektiv som leder for sitt parti. Ved høstens stortingsvalg vil han være fornøyd med rundt fem-seks prosent, men håper og tror at KrF vil favne langt flere velgere i framtida. Foto: Ned Alley / Scanpix
DRØMMER OM 15 PROSENT: KrF-leder Knut Arild Hareide sa tidligere denne uka at han har et langtidsperspektiv som leder for sitt parti. Ved høstens stortingsvalg vil han være fornøyd med rundt fem-seks prosent, men håper og tror at KrF vil favne langt flere velgere i framtida. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

Har en drøm om 10-15 prosent

Knut Arild Hareide har store visjoner for sitt parti. Blir hyllet som leder av partiveteranene Kjell Magne Bondevik og Einar Steensnæs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Det ble flere titalls timer med debatt og diskusjoner og godkjenning av over 1000 endringsforsalg under Kristelig Folkepartis fire dager lange landsmøte i Trondheim, som ble avsluttet like over klokka 13 i dag.

Nå er landsmøtedelegatene klare for å kapre nye velgere, også utenfor kirken og menigheten, etter at partiet vedtok å fjerne bekjennelsesparagrafen.

Vil nå 30-åringene - Vi er et politisk parti og ikke en menighet, sier Hareide til pressekorpset. Nå er målet å få flere velgere. Da spesielt i aldersgruppen 30 til 40 år. 

- Vi har startet en god vei på dette landsmøtet, til å bli et større parti. Vi har åpnet opp partiet, og det tror jeg er er et godt budskap. Vi sliter kanskje ikke blant yngste og eldste velgerne, men blant 30- og 40-åpringene. Men der tror jeg vår familiepolitikk er utsedvanlig bra, sier Hareide.

Han og Kristelig Folkeparti går nå til valg på å bidra til et regjeringskifte. Samt å gjøre det bedre enn hva partiet har gjort det «ved stortingsvalg de siste 10-12 årene».

- Vi skal gjøre det bedre enn sist, og jeg tror vi har betydelig potensial framover. Ved valget i 2013 er vårt kortsiktig mål å snu den negative trenden, men på lengre sikt vil vi heller ikke være fornøyd med å ligge på fem-seks prosent, som vi nå sier at vi må ha for å være fornøyd, sier Hareide.

ØNSKER FLERE PROFILER:  KrF og Knut Arild Hareide håper at regjeringsdeltakelse etter høstens stortingsvalg vil gi partiet flere markante profiler. - Jeg er fornøyd med de profilene vi har, men trenger flere, sier Hareide i dag. Her med partikollega og nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
ØNSKER FLERE PROFILER: KrF og Knut Arild Hareide håper at regjeringsdeltakelse etter høstens stortingsvalg vil gi partiet flere markante profiler. - Jeg er fornøyd med de profilene vi har, men trenger flere, sier Hareide i dag. Her med partikollega og nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Men framover sikter han langt høyere, mot 10-15 prosent.

- Vi har et potensial til å lande på 10-15 prosent, det er jeg ikke i tvil om, sier Hareide.

Skryt fra Bondevik Kjell Magne Bondevik og kona Bjørg var også på landsmøte i Trondheim. Den tidligere statsministeren er fornøyd med måten Hareide styrer partiet hans på:

- Han har gjort jobb nummer én, som var å samle partiet. Det er jo forutsetningen for økt styrke. Nå har han en tøff jobb foran seg, med å øke tilslutningen. Men han må bare være tålmodig, bite tennene sammen og jobbe hardt, så kommer framgangen før eller siden. Men det kan ta noe tid, sier Bondevik.

Han understreker nok en gang at KrF politisk ligger alt for langt unna Fremskrittspartiet, og advarer mot at partiet skal bli noen garantist for Frp i regjering.

- Nå må han holde stø kurs og ikke skape noen illusjoner om en firepartiregjering, for der tror jeg avstanden er alt for stor. Han må holde seg innenfor de regjeringspartnerne vi kjenner. I dette tilfellet Høyre og Venstre. KrF må ikke være noen garantist for en regjering der Frp er med. Da må de være et konstruktivt, men kritisk opposisjonsparti, og ikke å garantere sin støtte uansett politikk. Det kan de ikke gjøre, sier Bondevik.

- Når bredere enn Høybråten Tidligere KrF-minister Einar Steensnæs har tro på at Hareide er mannen som kan få KrF til å vokse igjen.

ØNSKER NY KRF-ÆRA:  Æresmedlem Kjell Magne Bondevik mener KrF igjen kan vokse, og at Knut Arild Hareide som kan bidra det. - Men han må bite tenna sammen, og være tålmodig, sier Bondevik. Foto: Ned Alley /Scanpix
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
ØNSKER NY KRF-ÆRA: Æresmedlem Kjell Magne Bondevik mener KrF igjen kan vokse, og at Knut Arild Hareide som kan bidra det. - Men han må bite tenna sammen, og være tålmodig, sier Bondevik. Foto: Ned Alley /Scanpix Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Knut Arild har jo en helt annen stil enn sin forgjenger, Dagfinn Høybråten. På dette landsmøtet har han befestet posisjonen, og han har blitt den sterke, tydelige lederen som KrF trenger. Samtidig har han en form som kommuniserer veldig godt, og jeg tror han på en helt unik måte evner å presentere KrF som et bredt parti, ikke bare for de som kjenner kirke og bedehus, men også for de som legger vekt på de kristelige grunnverdiene, sier Steensnæs.

IMPONERER:  Partiveteran Einar Steensnæs (midten) tror Knut Arild Hareide (med ryggen til) er mannen som kan få KrF opp på ti-tallet igjen. - Han bruker humor, og bidrar til å trekke nye velgere, så jeg er spent på valgresultatet til høsten, sier Steensnæs. Foto: Ned Alley / Scanpix
 Knut Arild Hareide åpner KrFs landsmåte i Trondheim torsdag. Her får han klem av Einar Steensnæs og Valgerd Svarstad Haugland(th)
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
IMPONERER: Partiveteran Einar Steensnæs (midten) tror Knut Arild Hareide (med ryggen til) er mannen som kan få KrF opp på ti-tallet igjen. - Han bruker humor, og bidrar til å trekke nye velgere, så jeg er spent på valgresultatet til høsten, sier Steensnæs. Foto: Ned Alley / Scanpix Knut Arild Hareide åpner KrFs landsmåte i Trondheim torsdag. Her får han klem av Einar Steensnæs og Valgerd Svarstad Haugland(th) Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer