Har en drøm

Med ryggen mot veggen, den ryggen som noen Ap-ordførere uten partimoral beskjøt i siste valgkampuke, la partileder Thorbjørn Jagland deretter fram sin drøm om partiet. I den stiger sola opp et sted i vest der ny teknologi former framtid og politikk i det neste århundret, og ingen lenger ser på seg selv som «arbeider».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men først tok han lederansvaret for valgnederlaget. Så erklærte han seg som kandidat til en ny periode, et drøyt år før landsmøtet. Jens Stoltenberg sekunderte med at han ikke stiller som motkandidat til Jagland som både «er den beste leder av partiet og den beste statsministerkandidaten». Slik forsøker partiledelsen nå å skaffe ørens lyd for sitt budskap om en stortingsvalgkamp i 2001 preget av politisk blod, svette og tårer.

  • Det markeres på ekte partivis ved at det settes ned en komité som skal hete «Valg 2001». Komiteen skal «analysere valgresultatet, se på trender i samfunnet, bygge opp et moderne språk, foreslå endringer i partiets måte å jobbe på, spre gode eksempler til hele partiet». Ja vel, intet mindre. I tillegg kommer et rådslag om partiprogrammet der Internett åpner for direkte deltakelse også av folk som ikke er partimedlemmer, men altså har datamaskin.
  • Thorbjørn Jagland var arkitekten bak moderniseringen av Arbeiderpartiet etter valgnederlaget i 1987. Den moderniseringen bar partiet et stykke innover på nittitallet. Han viste til dette i går, og ble på en måte på nytt «partisekretæren». Kanskje ikke så rart siden det foreløpig er den posisjonen han har gjort det best i i partitoppen. For landsstyrerepresentanter som innerst i ryggmargen mener at bare Arbeiderpartiet kan regjere, og som blir gretne på velgere som ikke fatter denne grunnleggende politiske sannheten, hadde Jagland et barskt budskap. Han sa at det ikke lenger er noen selvfølge at 30- 40 prosent av velgerne stemmer på Arbeiderpartiet. Det er ikke lenger en selvfølge at delegatene i Quality Airport Hotel Gardermoen representerer ørnen blant partiene. To tredjedeler av velgerne er ubestemte og gjør sine valg fra gang til gang. Gjøres ikke jobben godt nok, kan disse velgerne på vandring klippe vingene av ørna slik at den blir en gråspurv. Kampen om oppslutning fra de ubestemte står hver eneste dag, lovet Jagland landsstyredelegatene som ikke klappet i hendene over å få dette gnidd inn.
  • Det finnes et amerikansk bokseuttrykk som passer godt på Jagland i går. Det brukes om bokseren som alle tror er ferdig der han sitter halvt ihjelslått på sin krakk i hjørnet i pausen mellom rundene, men som henter fram skjulte reserver idet gongongen går: He came out swingin'.

Budskapet til egne rekker var at det gamle partiet som organiserte industriproletariatet skapt av den andre industrielle revolusjonen mot slutten av forrige hundreår, må fornye seg grunnleggende for å komme i nærkontakt av tredje grad med velger-individualisten skapt av informasjonsrevolusjonen mot slutten av dette.

Budskapet til statsminister Bondevik og hans regjering var at nå er forhandlingene i gang, og de blir harde.

  • Det er i dag helt umulig å si om Jagland klarer det han nå setter seg fore, om partiledelsen klarer å holde samlet front, eller om besvergelsene egentlig er et «enig og tro til gallupen faller». Observatører og kommentatorer har kaptes om å skrive den politiske nekrologen over partilederen. I går gjorde han likevel det han måtte. Han tok ansvaret, grep til noe som har lyktes for ham én gang før og forsøkte å rive til seg initiativet. Om begeistringens bølger nå vil gynge gjennom det som er igjen av partiorganisasjonen, gjenstår å se. For var det ikke slik at det også ble satt i gang et såkalt rådslag etter at regjeringsmakta forsvant da velgerne ikke bar partiet fram til målsnøret på 36,9? Om jeg ikke husker feil, skulle det også da fornyes og organisatorisk styrkes. Det ble altså 28,2.
  • Jagland tror ikke at en ny leder for Arbeiderpartiet nå vil få den arbeidsfreden han selv er blitt nektet i det siste. Han vil ha en ordnet arverekkefølge. Inntil da inviterte han landsstyremedlemmene på seiltur, men lovet ikke medvind, bare motvind fra alle kanter.