Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har en historie med å drepe dyr og true kvinner med kniv

Rettssaken er i gang mot mannen som drepte den legendariske skarpskytteren Chris Kyle.

TILTALT: Det store spørsmålet dommerne skal ta stilling til når rettsaken mot Eddie Ray Routh (27) i dag starter, er om han var tilregnelig eller ikke da han drepte soldaten, skarpskytteren  - og forfatteren av selvbiografien «American sniper» - Chris Kyle. Foto: AP / Scanpix
TILTALT: Det store spørsmålet dommerne skal ta stilling til når rettsaken mot Eddie Ray Routh (27) i dag starter, er om han var tilregnelig eller ikke da han drepte soldaten, skarpskytteren - og forfatteren av selvbiografien «American sniper» - Chris Kyle. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot 27 år gamle Eddie Ray Routh - mannen som står tiltalt for å ha drept den amerikanske soldaten og skarpskytteren Chris Kyle (38) - startet onsdag.

Saken får enorm oppmerksomhet i amerikansk presse, ettersom filmen om Kyle, «American sniper» som er nominert til seks Oscar-priser, nylig hadde sin premiere.

Tilsto Chris Kyle, som omtales som skarpskytteren som har drept flest menn i amerikansk historie, ble drept den 2. februar 2013.

Etter å ha skutt Kyle og hans kamerat Chad Littlefield (35), tok Routh bilen til Kyle og kjørte til sin søster. Hun ringte politiet og fortalte at broren hevdet å ha drept to menn.

Eddy Ray Routh tilsto drapet på Kyle og Littlefield kort tid etter at han ble pågrepet. Det har altså aldri vært noen tvil om hvem som er skyldig i deres død, skriver New York Times.

- Tok sjelen deres Det som blir spørsmålet for dommerne å besvare i løpet av den to uker lange rettssaken, er dermed hvorvidt Routh var tilregnelig eller ikke da han utførte drapene.

Overfor politimyndigheten Texas Ranger sa Routh at han trodde han måtte drepe de to mennene og ta sjelene deres før de tok hans, skriver The New York Times.

Rouths advokater vil trolig argumentere for at en post-traumatisk stresslidelse bidro til at han endte i denne mentale tilstanden.

27-åringen tjenestegjorde seks måneder i Irak i 2007 og 2008, og etter at han returnerte hjem var han flere ganger på kant med loven, ifølge The New York Times. I tillegg skal moren hans ha kontaktet politiet etter at Routh truet med å begå selvmord.

- Historie med å drepe dyr Organisasjonen Warfighter Foundation mener imidlertid at det ikke stemmer at Routh opplevde noe i Irak som kan ha traumatisert ham. De mener han aldri var involvert i nære krigshandlinger, og at han ellers kun har jobbet som hjelpearbeider under jordskjelvet på Haiti.

DREPT: Den amerikanske soldaten Chris Kyle, som omtales som skarpskytteren som har drept flest menn i amerikansk historie, ble drept den 2. februar 2013. Foto: The Fort Worth Star-Telegram / Paul Moseley / AP / Scanpix
DREPT: Den amerikanske soldaten Chris Kyle, som omtales som skarpskytteren som har drept flest menn i amerikansk historie, ble drept den 2. februar 2013. Foto: The Fort Worth Star-Telegram / Paul Moseley / AP / Scanpix Vis mer

Aktoratet tegner et enda mørkere bilde av tiltalte. De beskriver Routh både som alkoholisert og som en misbruker av marihuana, i tillegg til at han har en historie med å drepe dyr og true kvinner med kniv, skriver the Guardian.

De sier også at Routh truet sin kjæreste og hennes venninne med en kjøkkenkniv og et sverd,den 19. januar 2013. Han ble da sendt til et mentalsykehus.

Dersom Routh blir dømt utilregnelig, vil han med en mulighet for å bli løslatt, bli lagt inn på et sykehus. Dersom han blir dømt tilregnelig vil han trolig få livsstraff.

Hele Norges coronakart