Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)

Har en teori om fallet

Tilliten til helsemyndighetenes håndtering av pandemien har stupt de siste ti ukene. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) tror at stupet kan skyldes usikkerhet knyttet til vaksinebeskyttelse, smitteøkning og omikron.

TEORI: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) tror at årsaken til at tilliten til helsemyndighetenes håndtering av pandemien stuper, kan være sammensatt. Foto: Annika Byrde / NTB
TEORI: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) tror at årsaken til at tilliten til helsemyndighetenes håndtering av pandemien stuper, kan være sammensatt. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Nylig nådde befolkningens tillit til helsemyndighetenes håndtering av covid-19-pandemien et foreløpig bunnpunkt. Helseminister Ingvild Kjerkol tror at fallet kan skyldes usikkerhet knyttet til vaksinebeskyttelse, smitteøkning og omikronvarianten.

- Tilliten i befolkningen har vært et av de viktigste verktøyene gjennom pandemien. Vi er veldig opptatt av å ta vare på den! Så er det er naturlig at tilliten går opp og ned i en langvarig krise, ikke minst når ting er i endring, sier Kjerkol til Dagbladet og fortsetter:

- De siste månedene har vi sett at vaksinene ikke beskytter like lenge som vi hadde håpet, samtidig som smitten har økt kraftig. I tillegg har omikron-mutanten kommet på toppen av dette. Usikkerheten rundt dette kan ha ført til at tilliten har gått ned. Men jeg tror at folk ser at vi nå tar kraftige grep for å beholde kontrollen og bidra til at belastningen i helsetjenesten ikke blir for stor.

Kjerkol håper folk vil fortsette med å følge råd og regler.

- Innbyggerne har stilt opp og fulgt råd og regler gjennom hele pandemien. Jeg tror og håper at de vil fortsette med det!

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Tidligere fall

De forrige bunnpunktene i befolkningens tillit til helsemyndighetenes håndtering kom i uke 11 (15. til 21. mars) og uke 35 (30. august til 5. september).

I tida før uke 11 økte smittespredningen i Norge, før det i uke 11 ble innført nye, strenge tiltak i Oslo. I påfølgende uke ble det innført nye, strenge tiltak nasjonalt. Deretter gikk smittespredningen ned igjen, og tilliten økte. I tillegg stanset norske myndigheter bruken av AstraZeneca-vaksinen like før uke 11.

I opptakten til uke 35 startet Norges fjerde smittebølge, som vi fortsatt befinner oss i. På en pressekonferanse i den aktuelle uka innrømmet regjeringen at kommunene ikke var blitt informert tidlig nok om det nye test-for-karantene-systemet før skolestart. Deretter ble det avholdt et oppvaskmøte mellom kommunene, statsforvalterne, KS, helsedirektøren og helseministeren, før smittespredningen gikk ned igjen, og tilliten økte. Norge ble gjenåpnet noen uker seinere, i uke 38.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Ikke bra

Da Norge gjenåpnet samfunnet, svarte 83 prosent av befolkningen at de i stor grad hadde tillit til helsemyndighetenes håndtering av pandemien. Ti uker seinere svarer 65 prosent at de i stor grad har tillit til håndteringen.

Helsepolitisk talsperson for Høyre, Tone Wilhelmsen Trøen, sier til Dagbladet at tillitsfallet ikke er bra.

- Det er ikke bra at folkets tillit til helsemyndighetenes håndtering av pandemien faller. Høy tillit i befolkningen er viktig for at vi skal klare å komme oss gjennom denne bølgen også, og ta hverdagen tilbake, sier Trøen til Dagbladet.

NYE TILTAK: Tirsdag kveld 7. desember kom regjeringen med innstramminger bare noen uker før jul. Det er for å unngå spredning av Omikron-varianten. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet Vis mer

Verst blant unge

Tilliten er verst blant personer i aldersgruppa 25 til 34 år. Der svarer bare 53 prosent at de i stor grad har tillit til håndteringen. Tilliten er derimot størst blant personer som er 65 år og eldre, hvor 81 prosent svarer at de i stor grad har tillit til håndteringen.

- Jeg skal ikke spekulere i hvorfor tilliten faller, men vi har stått i dette i snart to år, og det er forståelig om mange nå er lei og slitne av begrensninger og tiltak. Når vi nå får en ny runde, er det forståelig at mange blir oppgitte, sier Trøen og fortsetter:

- Men jeg håper at alle nå biter tennene sammen og følger de tiltak og anbefalinger som regjeringen kommer med og at regjeringen på sin side er tydelig i sin kommunikasjon. Vi må holde ut litt til.

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

Grep for å bygge tillit

Kjerkol forteller hva regjeringen vil gjøre for å hjelpe helsemyndighetene med å gjenvinne folkets tillit.

- Vi vil arbeide hardt for å beholde kontrollen over pandemien, beskytte befolkningen, helsetjenesten og samfunnet så godt det lar seg gjøre. Vi skal hele veien fortelle hva vi gjør og hvorfor vi gjør det, og vi skal fortsatt være åpne om usikkerhet og dilemmaer underveis.

Trøen i Høyre mener at det haster med å få opp vaksinetempoet.

- Vaksinen er det aller viktigste tiltaket vi har. FHI skriver i sin rapport at «vi regner med at vaksinasjon vil gi høy grad av beskyttelse mot alvorlig sykdom, uansett variant». Derfor haster det med å få opp tempoet i vaksineringen av tredje dose, og så håper jeg at alle som ikke har vaksinert seg, vil revurdere det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer