FORFATTER: I sin nyeste bok, «Fear: Trump in the White House», kommer Bob Woodward med nye opplysninger om presidenten. Foto: Drew Angerer/AFP / NTB Scanpix
FORFATTER: I sin nyeste bok, «Fear: Trump in the White House», kommer Bob Woodward med nye opplysninger om presidenten. Foto: Drew Angerer/AFP / NTB ScanpixVis mer

Bob Woodward sender sjokkbølger med Trump-avsløringer:

- Har en unik evne til å få folk til å snakke om ting de ikke burde

Bob Woodwards siste bok har skapt store overskrifter allerede før den har havnet i butikkhyllene.

Den gravende journalisten Bob Woodward er mest kjent for sine avslørende reportasjer om president Richard Nixon og hans rolle i Watergate-skandalen, og for å ha kommet med oppsiktsvekkende informasjon om flere av USAs presidenter. Men hans siste bok, «Fear: Trump in the White House», kan fort vise seg å bli den mest omtalte.

11. september ble boka sluppet, og den har allerede skapt overskrifter i en rekke av verdens største aviser. 75-åringens liv har imidlertid inneholdt mye mer enn Watergate og presidenter. Med 18 bøker bak seg, er det ingen overdrivelse å si at Woodward har et liv fylt med avsløringer.

Feilet første gang

Woodwards presseliv strekker seg flere tiår tilbake, men han har holdt seg i The Washington Post, hvor han startet karrieren i 1971.

Før han ga seg i kast med den gravende journalistikken studerte Woodward historie og engelsk litteratur, og han tjenestegjorde i fem år i den amerikanske marinen.

Men selv om Woodward nå er kjent for å være en av de aller beste journalistene USA har hatt, var han ikke en umiddelbar suksess, ifølge sin egen biografi.

Allerede i 1970, da han hang fra seg marineuniformen, søkte han på jobb som reporter i Washington Post. Han fikk to ukers prøvetid, men kan ikke ha imponert, for han fikk ikke fortsette.

STORM: Gravejournalist Bob Woodwards nye bok skaper furore i USA - og mye humor hos talkshowvertene. Video: CNN Vis mer

Men etter et år i lokalavisa Montgomery Sentinel hadde Woodward fått den nødvendige erfaringen til å få en fast jobb i Washington Post.

Watergate-skandalen

Arbeidet med hans første, store avsløring startet allerede året etter, sammen med Carl Bernstein. Duoen gravde fram detaljene rundt Watergate-skandalen som førte til at president Nixon trakk seg 9. august 1974.

Arbeidet med Watergate-skandalen er av tidligere New York Times-redaktør Gene Roberts kalt «kanskje tidenes beste» journalistiske arbeid.

Det var også i forbindelse med arbeidet med Watergate-skandalen at Woodward ga ut sin første bok, sammen med kollega Bernstein. Boka, «Alle presidentens menn», ble en bestselger våren og sommeren før Nixon trakk seg i 1974.

Det ble også laget en film ved samme navn, basert på boka. I filmen, som vant hele fire Oscar-priser og ble en enorm publikumssuksess, ble Bob Woodward spilt av Hollywood-legenden Robert Redford.

Dermed var Woodwards kjendisstatus et faktum.

12 bestselgere

Hos Washington Post har Woodward hentet hjem to av den gjeve Pulitzerprisen, for dekningen av nettopp Watergate-skandalen og terrorangrepet 11. september 2001. De mange bøkene signert Woodward, har heller ikke på noen måte gått stille forbi i USA, hvor 12 av dem har vært bestselgere på nasjonalt nivå.

Og med tanke på oppmerksomheten «Fear: Trump in the White House» fikk allerede i uka før lansering, vil det vel være en overraskelse om ikke også denne havner på toppen av salgslistene.

Woodward er for tiden redaktør i Washington Post, og har i tillegg til arbeid med bøker fortsatt å produsere artikler for avisa. Han har for det meste skrevet om presidentembetet, etterretningen og institusjonene i Washington, som Høyesterett, Pentagon og sentralbanken.

Woodward har vært gift tre ganger, og har to døtre på 42 og 22 år.

Hyllet

Den gravende journalisten er svært respektert, både blant sine kolleger, og blant personer som har jobbet for amerikanske myndigheter.

En av dem som har hyllet journalisten og forfatteren for sine avsløringer, er tidligere CIA-direktør og eks-forsvarsminister Robert Gates. Han har uttalt at han skulle ønske han hadde rekruttert Woodward til CIA.

- Han har en ekstraordinær evne til å få ellers ansvarsfulle voksne til å fortelle ham alt. Hans evne til å få folk til å snakke om ting de ikke burde snakke om er helt ekstraordinær og kan være unik, sa Gates, ifølge Politico.

Han er heller ikke den eneste som har rost Woodward opp i skyene. CBC News' Bob Schieffer har sagt følgende om forfatteren:

- Han har jobbet seg opp til å bli vår tids beste reporter. Han kan faktisk være tidenes beste.

En som ikke er spesielt begeistret for Woodward for tida er president Donald Trump. Kanskje ikke så rart ettersom Woodward i sin ferske bok skildrer en kaotisk hverdag i Det hvite hus, hvor flere på innsida frykter hva presidenten kan finne på.

- Det er bare enda en dårlig bok. Han har kredibilitetsproblemer, sa Trump om Woodward under et intervju med den konservative publikasjonen Daily Caller.

FORRÆDERI: President Trump raser mot den anonyme kronikken i New York Times, og sier avisen «ikke vil ha noe mer å skrive om når hans presidentskap er over». Video: CNN Vis mer

Ordkrig med Obama-administrasjonen

Også personer i Obama-administrasjonen var i offentlig ordkrig med Woodward.

Etter at Woodward hadde skrevet en kommentar i Washington Post om Obamas mislykkede forsøk på å få plass et budsjettkompromiss i 2013, kom det til en ordkrig mellom journalisten og Obamas økonomiske rådgiver Gene Sperling, ifølge Washington Post.

«PLAID SHIRT GUY»: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte i Montana, men oppmerksomheten måtte han dele med en college-student i bakgrunnen. Tyler Linfestys reaksjoner går viralt. Video: CNN Vis mer

Sperling skrev blant annet at Woodward ville «få angre at han kom med den påstanden», noe som ble tolket som en trussel.

Det fikk ironisk nok Donald Trump, som på daværende tidspunkt ikke hadde gitt til kjenne noen politiske ambisjoner, til å ta til Twitter for å støtte Bob Woodward.

«Bare Obamas Hvite hus kan komme seg unna med å angripe Bob Woodward», skrev Trump på Twitter.

De kommende månedene vil trolig vise om Trump hadde rett.