Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har endelig avslørt brutal seriedrapsmann

Men gjerningspersonen kan ikke dømmes for drapene.

SERIEDRAPSMANNEN: Her finkjemmer politiet åstedet for et av de ti drapene de nå mener de kan ha oppklart. Foto: Yonhap via AP / NTB scanpix
SERIEDRAPSMANNEN: Her finkjemmer politiet åstedet for et av de ti drapene de nå mener de kan ha oppklart. Foto: Yonhap via AP / NTB scanpix Vis mer

Mellom 1986 og 1991 ble 10 kvinner drept i den sørkoreanske byen Hwaseong. Drapene på kvinnene, som var mellom 13 og 71 år, sjokkerte landet, spesielt på grunn av brutaliteten.

Drept med sitt eget tøy

Alle ofrene hadde blitt seksuelt misbrukt før de ble drept, og flesteparten av dem ble kvalt. I flere drapene brukte gjerningsmannen ofrenes egne klær i drapet, for eksempel en strømpe og en bluse.

Flere av ofrene var også ille tilredt da de ble funnet.

I løpet av åra har et enormt antall politibetjenter vært involvert i saken, i håp om at de skal lykkes i å oppklare det som i Sør-Korea omtales som «seriedrapene i Hwaseong».

På bakgrunn av vitnemålet fra et offer som slapp unna, og en bussjåfør, beskrev politiet drapsmannen som en mann i 20-åra, rundt 170 cm høy, med en høy nese og skarpe øyne. Politiet klarte også å bekrefte gjerningsmannens blodtype, uten at det hjalp, skriver South China Morning Post.

I løpet av åra har så mange som over 21000 personer blitt etterforsket i tilknytning til drapene, uten at det har gitt noe gjennombrudd.

Drapene spredte en voldsom frykt i befolkningen, og politiet måtte gå ut og avkrefte rykter om at drapsmannen gikk etter kvinner kledd i rødt på regnværsdager.

Gjennombrudd etter nesten 30 år

På tross av at det er nesten 30 år siden det siste drapet, har politiet aldri gitt opp håpet om å finne gjerningspersonen, selv om foreldelsesfristen gikk ut i 2006, delvis for å bevise at «det finnes ingen perfekt forbrytelse i dette landet».

Denne uka fikk politiet endelig belønning for tålmodigheten og innsatsen. Under en pressekonferanse onsdag fortalte politiet at de mener de har identifisert mannen som sto bak minst tre av drapene.

Bakgrunnen for gjennombruddet er at politiet i juli ba kriminalteknikere teste DNA som hadde blitt funnet på åstedene.

- Vi ble informert om at det er en mistenkt hvis DNA matcher DNAet som ble funnet på tre åsteder, sier etterforskningsleder Ban Gi-Soo, ifølge CNN.

Mannen som nå med stor sikkerhet knyttes til det tredje, femte og sjuende drapet i seriedrapskomplekset er i 50-åra. Siden saken er foreldet vil han ikke bli straffeforfulgt.

- Jeg vil uttrykke min dypeste kondolanse til ofrene og deres familier, så vel som til den koreanske offentligheten, for å ikke ha vært i stand til å løse denne saken før nå. Vi vil gjøre vårt beste for å avdekke sannheten, siden vi føler vi har et ansvar overfor historien, sier Ban, ifølge Channel News Asia.

Dømt for drap på svigerinne

Selv om den utpekte gjerningsmannen ikke kan straffeforfølges, er han ingen fri mann. I 1994 ble han dømt til livstid i fengsel for å ha voldtatt og drept konas lillesøster.

Det skjedde året etter at han flyttet fra Hwaseong, og altså tre år etter det siste drapet som knyttes til seriedrapsmannen.

Selv om mannens DNA bare knyttes til tre av drapene, har politiet hele tiden ment at samme gjerningsmann sto bak alle drapene, unntatt ett. Det siste drapet ble gjennomført av en såkalt «copycat».

Ifølge nyhetsbyrået Yonhap benekter mannen at ha har hatt noe med drapene å gjøre.

Gjerningsmannen blir beskrevet som en mønsterfange, og både hans medfanger og ansatte i fengselet skal ha blitt overrasket over nyhetene om at han kan knyttes til Sør-Koreas verste seriedrapssak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media