Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har endelig stanset atomlekkasjen

Gladnyhet for sushi-industrien. Gir fiskerne nær atomanlegget i Fukushima nytt håp.

STANSA LEKKASJEN: I går lykkes man med å stanse denne lekkasjen med radioaktivt vannt som har flommet ut i havet og skapt bekymring for fiske- og sushu-industrien i landet. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power/SCANPIX
STANSA LEKKASJEN: I går lykkes man med å stanse denne lekkasjen med radioaktivt vannt som har flommet ut i havet og skapt bekymring for fiske- og sushu-industrien i landet. Foto: REUTERS/Tokyo Electric Power/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går klarte arbeiderne ved Fukushima-anlegget endelig å stanse lekkasjen med radioaktivt vann som har skyllet ut i havet.

Floden av atomfarlig vann som har lekket ut i havet har skapt stor bekymring for sjømaten som lever i havet etter at det har blitt målt høy radioaktivitet langs Japan-kysten ved anlegget.

Etter å ha stanset en lekkasje, undersøkes om det lekker ut i havet fra andre steder.

- Akkurat nå, selv om lekkasjen er stanser, er vi ikke lettet ennå. Vi undersøker om den har endelig stoppet eller om det kan komme andre lekkasjer, sier kabinettsjef Yukio Edano.

Sushi-krise Radioaktivitetlekkasjen i landet har tvunget myndighetene til å sette en øvre grense for hvor radioaktiv en fisk kan være for at det spiselig.

Både eksperter og myndigheter har påstått at lekkasjene ikke ar vært farlig for mennesker, men det gir bekymring og kan få katastrofale følger for sushi-landet nummer en.

- Selv om myndigheten sier at fisken er trygg, vil ikke folk kjøpe sjømat fra Fukushima-området, sier fiskeren Ichiro Yamagata til AP.

Stormakten India annonserte importforbud av japansk fisk tirsdag.

- Mest sannsynlig kan vi ikke fiske her på flere år, sier han.

Sagflis feilet Fukushima er ikke noe stort fiskeområde i landet, men det går hardt utover de få som livnærer seg av havets frukter der.

Etter at bildene av vann fra anlegget fosset ut i havet, har man forsøkt å stanse lekkasjen ved hjelp av sement og ved å sprøtye inn en blanding av sagflis, polymer og opprevet avispapir. Alt feilet.

Men i går injiserte de 1500 liter kjemikalier kjent som «vannglass» i bakken. Stoffet gjør jorda fast og hard som glass ved en sjakt som det radioaktive avfallsvannet lekket fra. Det var en suksess.

Fiskeren Yamagata bor for tiden på en fotballbane sammen med sin kone og rundt 140 andre atomflyktninger. Han regner med at hans dager som fisker er talte.

Da 9,0-skjelvet rystet Japan 11. mars, løp han ut av huser og andre etasje kollapse. Da tsunamialarmen gikk rømte han sammen med familien. Etter det har han ikke fått sjekket status på fiskebåten sin som han fisket flyndre med. Han regner med at den er borte også.

25 000 personer regnes omkomne og titusener er hjemløse etter skjelvet og tsunamien forrige måned.

FUNKA IKKE: Man forøskte å tette lekkasjen med sement, sagflis og avispapir. Det var ikke like vellykket. Foto: AP /Tokyo Electric Power/SCANPIX
FUNKA IKKE: Man forøskte å tette lekkasjen med sement, sagflis og avispapir. Det var ikke like vellykket. Foto: AP /Tokyo Electric Power/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media