Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningen:

Har ennå ikke meldt seg: - Mer og mer interessant

Syklisten har meldt seg, men to menn fra overvåkningsvideoene politiet har gått ut med, er fremdeles ikke identifisert.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er alltid sånn at når man i en etterforskning etterlyser konkrete personer, og de ikke melder seg, blir det mer og mer interessant, sier tidligere politietterforsker og forfatter Jørn Lier Horst til Dagbladet.

Han snakker om de uidentifiserte personene fra overvåkningsvideoene politiet gikk ut med torsdag forrige uke.

De viser totalt tre personer som beveger seg utenfor Futurum-bygget i Lørenskog 31. oktober, samme dag politiet mener at Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem noen kilometer unna.

Her arbeider Anne-Elisabeths ektemann, Tom Hagen.

- Ikke identifisert

En av personene, en syklist, har meldt seg til politiet og er blitt sjekket ut av saken. To menn gjenstår å identifisere. Den såkalte telefonmannen og den såkalte luemannen, som ble fanget opp av kameraene ved Futurum-bygget henholdsvis 07.36 og 08.00 31. oktober.
(Saken fortsetter under grafikken.)

Politiet har hver dag siden torsdag oppfordret disse personene om å melde seg, men det har de ennå ikke gjort.

- De to personene fra videoovervåkingen er ikke identifisert, og vi er fortsatt svært interessert i tips om hvem de kan være, og hvordan de har kommet seg til Futurum-bygget. Alle tipsene vi mottar blir prioritert og vurdert. En rekke tips har nå blitt satt ut som konkrete arbeidsoppgaver, melder kommunikasjonsrådgiver Øystein Stavdal Paulsen i Øst politidistrikt mandag morgen.

- Påfallende oppførsel

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen, som er gift med milliardær Tom Hagen, har vært savnet siden 31. oktober i fjor. Foto: Politiet
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen, som er gift med milliardær Tom Hagen, har vært savnet siden 31. oktober i fjor. Foto: Politiet Vis mer

Det at personene som ble fanget på videoene ikke har meldt seg, gjør dem mer og mer interessante for politiet, mener Horst.

- Det som gjør det enda mer interessant er den ene personens påfallende oppførsel, sier den tidligere politietterforskeren.

Han sikter til den såkalte telefonmannen som i videoen fra klokka 07.36 den 31. oktober går et stykke på veien som går forbi det aktuelle bygget, stopper opp før han plutselig snur og går tilbake igjen.

- Passer

Det er nettopp tidspunktet som gjør videoene - og personene på dem - ekstra interessant for politiet, forteller Horst.

- Det passer inn i en teori om at noen har holdt ektemannen under oppsikt, mens andre har bortført kona. Samtidig trenger de ikke ha noen tilknytning til saken, sier han.

For det kan være at personene på videoene ikke har koblet sin egen ferd i området, til politiets oppfordring om å melde seg.

- Det kan rett og slett hende at de ikke bevisste nok rundt oppfordringen. Eller så kan det være andre grunner som gjør at de velger å ikke stå fram, sier Horst.

Av erfaring forteller den tidligere politietterforskeren at årsaken til at etterlyste ikke melder seg, kan være at de har noe å skjule.

- Ofte kan det være helt andre ærend. Erfaringen er at når folk ikke melder seg i slike saker, er det fordi de strengt talt skulle ha vært et annet sted. Det kan være at de har en sykemelding og skulle vært i sengs, at de har skulka skolen eller at de har besøkt en elsker eller elskerinne. Det er mange plausible forklaringer på hvorfor de ikke har meldt seg, som ikke har noe med den antatte bortføringssaken å gjøre, sier Horst.

- Mulige skjulesteder

75 døgn har nå gått siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Foreløpig har politiet fått inn minst 620 tips, som blant annet går på mulige skjulesteder.

- Tipsene går blant annet på mulige skjulesteder (både i Norge og utenfor), ulike observasjoner, navngitte personer og hvem de to etterlyste personene fra videoovervåkingen er. Vi har ingen ytterligere kommentarer hva gjelder tipsenes innhold, melder kommunikasjonsrådgiver Øystein Stavdal Paulsen.

Men så langt har de ikke funnet svar på hvor Hagen befinner seg - eller hvordan hun har det.

Familien og politiet håpet at offentliggjøringen av saken på onsdag i forrige uke skulle føre til at de fikk et livstegn fra Hagen eller personene som kan ha kidnappet henne. Kidnapperne skal ha fremmet et krav på 85 millioner kroner i kryptovalutaen Monero, men det har ikke vært noen kommunikasjon siden før offentliggjøringen.

- Politiet ber personer som måtte sitte på opplysninger, om å ringe tipstelefon 64 81 95 99. La politiet vurdere om tipset er relevant eller ikke, sier Paulsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!