Klimameldinga:

- Har Erna glemt hva Norge er?

Regjeringens klimamelding har satt sinnene i kok i Distrikts-Norge. Skjalg Fjellheim føler at han må bedrive voksenopplæring av regjeringa.

HASARD: Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisa Nordlys, mener det er distriktspolitisk hasard når regjeringa legger opp til Europas høyeste co2-avgift i Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

HASARD: Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisa Nordlys, mener det er distriktspolitisk hasard når regjeringa legger opp til Europas høyeste co2-avgift i Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

Vis mer
Publisert

Ikke alle er like positive etter at klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn la fram klimameldingen for noen uker siden. Avisa Nordlys skriver på lederplass at det er en sjokkterapi som vil få enorme konsekvenser i Nord-Norge, en landsdel uten CO₂-frie alternativer for transport.

- Tredobling av co₂-utgiften uten noen konsekvensutredning eller en troverdig og forutsigbar kompensasjon, er distriktspolitisk hasard fra en regjering som ikke har skjønt konsekvensene av sin egen politikk, sier Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys.

Han savner en differensiering i politikken, og savner en tilrettelegging for distriktene.

Forskjell på Bærum og Berlevåg

- Vi kan ikke ha Europas høyeste co₂ avgift i Pasvik og Steigen, det er ikke bra for Norge hvis vi ønsker å opprettholde befolkningen i distriktene. Det blir rett og slett for dyrt å bo der. Det som passer i Bærum, passer nødvendigvis ikke i Berlevåg, sier Fjellheim.

- Folk i distriktene er avhengige av å kjøre bil eller å fly med Widerøe. Man må gjerne innføre en tredoblet co₂ avgift mellom Oslo og Paris eller Oslo og New York, men det er ikke nødvendig riktig med det samme virkemiddelet i Nord-Norge eller på Vestlandet, sier Fjellheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer