Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har et tannlegehelvete etter Tyrkia-behandling

May Britt Dale skulle spare penger på å gå til en tyrkisk tannlege.

Tanntrøbbel: May Britt Dale tok tannlegebehandling i Tyrkia. Dette fikk alvorlige konsekvenser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Tanntrøbbel: May Britt Dale tok tannlegebehandling i Tyrkia. Dette fikk alvorlige konsekvenser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hatt smerter i over ett år, sier May Britt Dale (48). Hun er en av mange nordmenn som reiser til utlandet for å utføre dyre og kompliserte tannbehandlinger.

Grunnen til at nordmenn fristes til utenlandske tannbehandlinger er at prisen ligger på et betydelig lavere nivå enn i Norge. Et lite søk på nettet viser at mange aktører tilbyr tilpassede helsereiser, der opphold og tannbehandling er inkludert i prisen.

May Britt Dale reiste til Tyrkia i august i fjor for å rotfylle én tann, sette krone på to tenner og bytte ut en krone hun hadde fra før. Kort tid etter merket hun smerter og oppsøkte sin lokale tannlege.

- Min norske tannlege bare ristet på hodet av arbeidet som var gjort. Bildene tannlegen tok av blant annet den nye tannen viser at den overhodet ikke passet inn i min kjeve. Jeg ble nødt til å få alt arbeidet gjort på nytt, sier Dale.

Traumatisk Dale mener tennene kunne ikke reddes på grunn av de grove feilene som ble gjort av tannlegen i Tyrkia, og hun har måttet allerede trekke en tann for å få satt inn ny.

- Jeg gikk i seks måneder uten tann. Med et stort, gapende hull i munnen gikk det ut over mitt yrke som modell, sier 48-åringen. Hun jobber i perioder som statist i spillefilmer i tillegg til modellyrket.

Alenemoren ble fristet til å utføre behandlingen i Tyrkia på grunn av den lave prisen. Nå føler hun seg lurt.

- Jeg har grått og grått. Det er et smertehelvete, sier hun.

Hun har ennå ikke fått fullført alle reparasjonene i kjeven. Hun har fortsatt en tann igjen hun må få en ny behandling på.

- Ingen burde dra til utlandet for å få utført tannbehandlinger. Folk må skjønne at det kan bli kostbart og smertefullt. Jeg ville aldri gjort det igjen, konstaterer Dale.

Useriøst Hun har hatt en lang dialog med selskapet hun reiste med, Tyrkiatjenester.com. Selskapet tilbyr opphold og assistanse under tannbehandlingen. Dale betalte 14 000 kroner til sammen. Dale tok kontakt med dem da hun begynte å få vondt i tennene, som var ca seks mådeder etter behandlingen. Klageprosessen var lang og på grunn av smerter valgte Dale å rette opp i tannproblemene med sin lokale tannlege. Hun krevde at Tyrkiatjenester dekte kostnadene for å rette opp feilene.

- Vi har fem års garanti på alle våre behandlinger. Vi har tilbudt pasienten å komme ned hit slik at vi kan ordne opp i dette, sier Irene Presterød, daglig leder i Tyrikiatjenester.

Tannlegen vil gå med på å gi Dale tilbake pengene hun ga for å rotfylle én tann og å få påsatt en krone. Det dreier seg om 3700 kroner.

Dale vil ikke godta tilbakebetalingen og blir ikke fornøyd før hun får dekket alle kostnadene dette har medført.

- Til nå har jeg betalt i overkant av 40 000 kroner på tannlegebehandling, sier Dale.

- Jeg føler ikke tillit til tannlegen i Tyrkia. Jeg føler at de har en samlebåndmentalitet overfor pasientene. De gjør alt for å tjene mest mulig penger, og dette går ut over kvaliteten på arbeidet. Derfor vil jeg at arbeidet skal utføres av en norsk tannlege, mener Dale.

Røntgen: Det øverste bildet viser at rotfyllinga bare gjort halvveis og førte til betennelse. Tanna måtte trekkes. Røntgenfoto: Tannlege Morten Aanonsen
Røntgen: Det øverste bildet viser at rotfyllinga bare gjort halvveis og førte til betennelse. Tanna måtte trekkes. Røntgenfoto: Tannlege Morten Aanonsen Vis mer

Tyrkiatjenester føler ikke ansvar overfor de kostnadene Dale har pådratt seg for tannbehandling i Norge. Presterød mener Dale er ute etter penger og hun sier at Dale er den eneste kunden de har hatt som ikke vil benytte seg av garantien.

- Hele dialogen vi har hatt har dreid seg om at enten får hun penger eller så går hun til media. At hun ikke har tillitt til oss synes jeg er mest leit for henne, sier Presterød og legger til at de har mange fornøyde kunder bak seg, til og med de som har klaget og benyttet seg av garantien.

Dårlig håndtverk - Jeg ble irritert over å se behandlingen Dale hadde fått. Her har den tyrkiske tannlegen brukt en type fylling som vi ikke bruker i Norge. Den er så hard at det er umulig å fjerne den, sier Dales tannlege, Morten Aanonsen.

Han tror ikke utenlandske tannleger holder dårligere nivå enn i Norge.

- Han tok en kjapp en i Dales tilfelle, sier tannlege Annonsen og viser til at den tyrkiske tannlegen benyttet en fylling de vanligvis ikke bruker.  I tillegg hadde ikke tannlegen fullført rotfyllingen.

Trend Den norske tannlegeforening er kjent med at flere nordmenn kjøper utenlandsk tannlegebehandling. I februar i 2011 utførte Synovate en spørreundersøkelse på oppdrag fra tannlegeforeningen blant personer over 15 år. Undersøkelsen viste at tre prosent av respondentene hadde vært i utlandet for planlagte tannbehandlinger de to siste årene. Hele 1000 personer var med i undersøkelsen.

- Vi er en smule bekymret over denne trenden. Vi får tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at de finner grove feil og komplikasjoner blant en del av de behandlingene som er utført i utlandet, sier informasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten Rolstad.

Han vil verken anbefale eller fraråde nordmenn til å få tannbehandlingen gjort i utlandet. Rolstad mener det er viktig at pasientene orienterer seg om hvilke rettigheter de har hvis noe skulle gå galt.

Ulike rettigheter - Når det gjelder feil og komplikasjoner ved tannbehandling utført i utlandet, så må pasientene forholde seg til de klagerettighetene som finnes i det landet de har fått utført behandlingen. Det er viktig å huske på at norske lover og regler ikke gjelder, presiserer Rolstad.

Nordmenn som vurderer å reise til utenlandske tannleger bør være oppmerksom på at kompliserte behandlinger ofte krever en del etterbehandling. I tillegg kan det lett oppstå kommunikasjonssvikt på grunn av språket.

- Implantater, store broer, kroner og rotfyllinger er typiske eksemlper på behandlinger som trenger oppfølging, sier Rolstad og legger til at det alltid ikke er mulig for norske tannleger å bare ta over når problemene oppstår.

- Da må man regne med å dra tilbake dit pasienten fikk utført behandlingen, sier han.

Spesialist: Dale måtte trekke tanna etter at tannlegen hadde brukket to borr for å prøve å få ut sementmassen. Dokument: Tannlege Morten Aanonsen
Spesialist: Dale måtte trekke tanna etter at tannlegen hadde brukket to borr for å prøve å få ut sementmassen. Dokument: Tannlege Morten Aanonsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media