«NEI, TAKK»: Det gule huset på Tustna i Aure kommune ligger for langt unna sentrum til at flyktninger kan bo der, ifølge kommunen. Foto: PRIVAT
«NEI, TAKK»: Det gule huset på Tustna i Aure kommune ligger for langt unna sentrum til at flyktninger kan bo der, ifølge kommunen. Foto: PRIVATVis mer

Har et tomt hus han vil leie ut til flyktninger, men får ikke lov av kommunen

- Vanskelig å forstå, sier Nils Krister Larsen (57).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På øya Tustna i Nordmøre i Møre og Romsdal står et stort, gult hus med stor hage og boltreplass på omlag 160 kvadratmeter, helt tomt. Til tross for gjentatte henvendelser til kommunen, får ikke eier Nils Krister Larsen (57) la flyktninger bo der.

- Argumentet er at det ligger for langt unna sentrum og butikken, sier Larsen til Dagbladet.

Han har selv bygget huset, og har bodd der med tre små barn som i dag er i 20-åra. På nabogården har det bodd folk siden 1700-tallet, og i området siden isen forsvant, forteller han.

- De første årene hadde jeg ikke bil. Det var aldri noe problem. Alle er vi blitt oppegående mennesker, og alle har vi hatt det flott der. Det har da bodd folk her gjennom uendelig mange år, og i Norge har vi bodd spredt siden tidenes morgen. Jeg kan ikke se problemet, sier han.

- Ikke lidd noen nød Utenfor døra går det skolebuss, hver dag, sier han. Den bruker omlag tre minutter til skolen. Til butikken tar det 15 minutter å kjøre.

- Du kan også dra til ferja, dit tar det tre minutter å kjøre, og den går rett inn til Kristiansund og alle byens butikker. Turen inn dit tar 25 minutter. Til flyplassen tar det 20 minutter.

- Vi har ikke lidd noen nød her, sier han.

GOD PLASS: - Det er en stor hage utenfor huset, og inne er det plass til i alle fall seks, ti mennesker om man vil. Det er fire soverom og i tillegg til de 160 kvadratmeterne er det et lite hus ved siden av. God plass til en flykningleir, sier Larsen. Foto: PRIVAT
GOD PLASS: - Det er en stor hage utenfor huset, og inne er det plass til i alle fall seks, ti mennesker om man vil. Det er fire soverom og i tillegg til de 160 kvadratmeterne er det et lite hus ved siden av. God plass til en flykningleir, sier Larsen. Foto: PRIVAT Vis mer

Hadde han kunne valgt selv, ville han hanket inn flyktninger og vist dem veien til det gule, tomme huset.

- Men det er ikke så lett for enkeltpersoner, vi kan ikke bare plukke folk av gata og si «her kan du bo». Samtidig trengs det i høyeste grad at folk bosettes.

- Bortskjemte Midt i debatten om bosetting av flyktninger synes han nordmenn er bortskjemte. Han er lei av å se flotte hus stå ubebodd store deler av året. 

- Vi har glemt hvordan vi har hatt det. Etter Andre verdenskrig var det horder av flyktninger som nå bor rundt om i Europa. Det har gått fint. Vi nordmenn har det bedagelig, vi har ikke lyst til å leie ut villaen vi har stående i hjemkommunen. Vi vil ikke selge, vil ikke leie den ut, fordi vi skal hjem til bygda en gang i året. Det er spesielt.

Grensa = 1-2 km I Aure kommune bor det i underkant av 90 flyktninger, opplyser flyktningkonsulent Mari-Elin Skipnes til Dagbladet. Men Larsens bolig egner seg ikke for flyktninger, innrømmer kommunen.

- I dag leier vi ut omlag 20 privateide boliger, og så har vi noen som er leid ut gjennom firmaer. Det er beliggenheten som gjør at vi av og til må si nei. Det er ikke mulig når de må reise kollektivt, fordi det ikke går busser. Da blir noen hus uaktuelle for oss, sier hun.

Grensa på hvor nære boligen må ligge butikk og skole, er på én kilometer, i noen tilfeller to, opplyser hun.

- Det er fordi det må beregnes at de må bære varer og kanskje barn hjem. Det holder ikke med skolebuss, fordi flyktningene har program lenger enn skoletida varer, når de går på norskkurs og voksenopplæring, sier hun.

- DRØMMEN: For en familie som bare ønsker å komme seg vekk fra et ubeboelig land, må det være drømmen å kunne komme til Aure, mener Larsen. Men huset, det står ennå tomt. Foto: PRIVAT
- DRØMMEN: For en familie som bare ønsker å komme seg vekk fra et ubeboelig land, må det være drømmen å kunne komme til Aure, mener Larsen. Men huset, det står ennå tomt. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det er ikke huset det er noe galt med, det er bare avstanden og beliggenheten og avstanden til kommunehuset.

- Ikke mulig Larsen kan ikke begripe at kommunen sier nei.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg skjønte at det var null interesse for huset mitt. Det kan ikke være så vanskelig å sette opp flere bussruter, om det er det som setter en stopper.

For Larsen, som har levd et godt liv i huset, men nå bor i Bergen på grunn av jobb, blir forklaringen dum.

- Jeg vet om flere andre som vil leie ut huset sitt til mennesker som trenger et sted å bo. Bygder rundt om er i ferd med å falle sammen fordi det mangler folk. Samtidig finnes det familier i andre land som drømmer om et trygt sted å bo med barna sine. Det er alminnelige mennesker som ønsker et liv for barna sine - å komme seg vekk fra stedet der situasjonen er ulevelig.

- Provosert - Jeg er ingen boligspekulant eller har lyst til å tjene på flyktningene, men jeg blir så provosert av argumentet fra kommunen. Jeg må leie ut boligen, og kunne like så godt leid den ut til de som trenger det aller mest.

Skipnes i kommunen sier det ikke er så enkelt som å for eksempel sette opp bussruter. Flyktningene må inn på voksenopplæring på kommunehuset i Aure, omlag 40 minutter fra boligen til Larsen.

- Det er ikke mulig å sette opp flere busser. Vi er glad for de få bussene som går. For oss, med den gruppa vi håndterer, så er det ikke egna for oss å bosette dem så langt vekk. Da må naboene stå parat, og det kan vi ikke forvente, sier hun.

OPPGITT: Nils Krister Larsen fra den lille øya Tustna utenfor Kristiansund. Foto: PRIVAT
OPPGITT: Nils Krister Larsen fra den lille øya Tustna utenfor Kristiansund. Foto: PRIVAT Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram