Har få venner, føler seg avvist, har psykiske problemer, vil bli kjendis

Slik er soloterroristen.

GIKK TIL ANGREP: Øverst fra venstre: John Allen Muhammad (amerikansk snikskytter med ung partner), Baruch Goldstein (jødisk ekstremist som gikk til angrep i Makpela-hulen), Ted Kaczynski (Unabomberen), John Ausonius (Lasermannen) , Timothy McVeigh (Oklahoma City-bomberen). Nederst fra venstre: Richard Baumhammers (Pittsburgh-snikkskytter), Volkert van der Graaf (drepte den nederlandske politikeren Pim Fortuyn), Eric Robert Rudolph (OL-parkbomberen), Anders Behring Breivik og Franz Fuchs (østerrisk brevbomber). Alle disse karakteriseres av forskere som soloterrorister. Foto: SCANPIX/WIKIMEDIA
GIKK TIL ANGREP: Øverst fra venstre: John Allen Muhammad (amerikansk snikskytter med ung partner), Baruch Goldstein (jødisk ekstremist som gikk til angrep i Makpela-hulen), Ted Kaczynski (Unabomberen), John Ausonius (Lasermannen) , Timothy McVeigh (Oklahoma City-bomberen). Nederst fra venstre: Richard Baumhammers (Pittsburgh-snikkskytter), Volkert van der Graaf (drepte den nederlandske politikeren Pim Fortuyn), Eric Robert Rudolph (OL-parkbomberen), Anders Behring Breivik og Franz Fuchs (østerrisk brevbomber). Alle disse karakteriseres av forskere som soloterrorister. Foto: SCANPIX/WIKIMEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsker Ramon Spaaij ved La Trobe University i Australia er en av de få som har forsket på soloterrorister - såkalte «ensomme ulver». Han sier til Dagbladet at mange av de sakene han har sett på, har klare paralleller til Breivik.

Lykkes sjelden med grandiose planer Soloterroristene isolerer seg ofte, har få venner og at foretrekker å opptre alene. Når de kommuniserer med andre gjør det gjennom nedskrevne budskap eller med vold.

- De fleste angrep fra ensomme ulver tar få liv, i snitt er det under 0.7 dødsfall per angrep. De høyeste dødstallene som følge av slike angrep har man tidligere sett i USA, men også her har de fleste angrepene tatt færre enn ti liv, og noen av angrepene har pågått over flere år, sier Spaijj til Dagbladet.Han skriver nå en bok om sin forskning på soloterrorister - og vil inkludere Anders Behring Breivik i prosjektet. Personlig motiv sentralt Spaaij forteller at soloterroristene gjerne skaper sine egne ideologier som de kombinerer med personlige vendettaer. I avhør forteller de om sin politiske motivasjon. Det vanligste er rasehat, homohat, aborthat, nasjonalisme og islamisme. I tillegg avslører de i samtalene med politi og sakkyndige at motivasjonen i virkeligheten er en kombinasjon av personlig frustrasjon og politiske bekymringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.