- Har fanget opp signaler fra den svarte boksen til styrtet Air France-fly

Ligger trolig på flere tusen meters dyp.

SVAKE SIGNALER:  På dette bildet henter det brasilianske luftforsvaret opp en del av det savnende flyet fra Atlanterhavet. Nå skal en fransk ubåt ha fanget opp signaler fra en av flyets svarte bokser. Foto: AP Photo/Brazil's Air Force/Scanpix
SVAKE SIGNALER: På dette bildet henter det brasilianske luftforsvaret opp en del av det savnende flyet fra Atlanterhavet. Nå skal en fransk ubåt ha fanget opp signaler fra en av flyets svarte bokser. Foto: AP Photo/Brazil's Air Force/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den franske marinen har fanget opp signaler som de tror stammer fra den svarte boksen til Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet natt til 1. juni.

Det melder den anerkjente franske avisen Le Monde.

Signalet er svakt og ble oppdaget av forskningsubåen «Nautile» under undersøkelser under havoverflaten i går, skriver avisa, som ikke oppgir noen kilder til opplysningene.

En talskvinne for Air France som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, sier tirsdag morgen at hun ikke kan bekrefte informasjonen.

1000-4000 meters dyp
I over en uke har letingen etter signaler fra de svarte boksene konsentrert seg om et område 1350 kilometer utenfor kysten av Recife, skriver Le Monde.

Søket etter de to svarte boksene, en ferdsskriver og en taleregistrator, har vært svært vanskelig. Flyvraket antas å ligge et sted mellom 1000-4000 meters dyp. Havbunnen i området er svært ujevn, med store underjordiske fjellformasjoner enkelte steder. 

Analysebyrået BEA sier til AFP at de sorte boksene ikke ennå kan sies å være «lokalisert».
Haster
Lokaliseringssignalene til de svarte boksene sender ut en elektronisk impuls hvert sekund. Signalet kan fanges opp fra opp til 2000 meters avstand.

Foreløpig er det uklart hvilke av de to boksenes signal som er fanget opp. Begge kan gi verdifulle opplysninger om årsaken til at flyet havarerte, men det haster. Sporingssignalet sendes bare ut så lenge batteriene holder - i én måned. Rundt 1. juli vil de derfor opphøre. 

Tre nordmenn mistet livet i flyulykken som i alt krevde 228 menneskeliv. Til nå er i alt 50 omkomne hentet opp av Atlanterhavet. Årsaken til  flystyrten er fremdeles en gåte.

NAUTILE:  Det er den franske forskningsubåten Nautile som ifølge Le Monde har fanget opp signaler fra det savnede Air France-flyet. Arkivfoto: P Photo/Olivier Dugornay/Ifremer/Scanpix
NAUTILE: Det er den franske forskningsubåten Nautile som ifølge Le Monde har fanget opp signaler fra det savnede Air France-flyet. Arkivfoto: P Photo/Olivier Dugornay/Ifremer/Scanpix Vis mer