Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har fastlærer og egen mappe

VARHAUG på Jæren (Dagbladet): Blås i karakterene, la ei personlig mappe følge eleven fra barnehage til 10. klasse! Kutt ut klasser og klasserom og gi hver elev sin egen fastlærer!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperimentene står i kø ved Varhaug skule på Jæren, som ble valgt ut som demonstrasjonsskole ifjor. Rektor Jan Harald Forsmo mener personlig at karakterer er «påtvunget mannlort», og trekker fram mappa, eller porteføljen, til hver elev:

- Her står alt eleven kan, sosialt, praktisk og faglig. Mappa er et personlig dokument, en brei CV, som gir et mye riktigere bilde av eleven enn snevre karakterer, mener Forsmo.

4. klassingene Andreas Egeland og Randi Lobekk henter mappene fra hyllene sine. Permen er strengt personlig og fortrolig, men hver elev kan gi andre lov til innsyn.

- Skolen utvikler nå en digital portefølje. Der kan vi lagre foto og videoopptak, for eksempel av fysikkforsøk eller høytlesing. Vi er opptatt av hva elevene kan, ikke så mye av hva de ikke kan, sier Forsmo.

Porteføljen følger eleven gjennom hele skolen. Når en ny lærer overtar eleven, snakker de to sammen med utgangspunkt i det mappa inneholder.

Ut fra det legges det opp en personlig undervisningsplan, som elevene har stor innflytelse på. Også i kontakten med hjemmet er porteføljen sentral.

Varhaug skule har også brutt ned klasseinndelingen, reint fysisk ved at vegger er revet ned.

Fjerde årstrinn har 40 elever og fem lærere, hver lærer er fastlærer for 12 elever.

Hver morgen samles alle i trappa, et slags amfi der skoledagen starter mjukt.

HAR CV: Andreas Egeland og Randi Lobekk i 4. klasse på Varhaug skule på Jæren har sin egen portefølje som har fulgt dem fra barnehagen. Her står alt de kan, sosialt, praktisk og faglig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media