Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FNB-konflikten fortsetter:

- Har fått 200 stygge meldinger

Cecilie Lyngby og Britt Fossum har metervis med dokumenter å lese, men blir stadig innhentet av konflikten i Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Nå er de lei.

NYE PÅ RÅDHUSET: Cecilie Lyngby (til venstre) og Britt Fossum er begge valgt inn i bystyret i Oslo for FNB. Foto: Bjørn Langsem
NYE PÅ RÅDHUSET: Cecilie Lyngby (til venstre) og Britt Fossum er begge valgt inn i bystyret i Oslo for FNB. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg har ikke sett på disse på lang tid. Jeg blir helt svett i hendene, sier Cecilie Lyngby. Hun ble kjent i offentligheten først som aktivisten i «Ja til miljø, nei til bompenger», gjerne sett i demonstrasjoner mot nye bommer.

Nå sitter hun på Oslo rådhus, som nyvalgt bystyrerepresentant for Folkeaksjonen nei til mer bompenger og ser på meldingene som har tikket inn på telefonen hennes før og etter valget.

Partiet som kom inn som en komet i lokalvalgkampen i år, kasserte inn fire bystyrerepresentanter i Oslo, elleve i Bergen og i Stavanger er de med i maktkonstellasjonen som nå styrer byen. Totalt ble de valgt inn i elleve kommuner og fem fylker.

Men oppstarten har ikke vært uten problemer.

- Trekk deg

På rådhuset i Oslo har Cecilie Lyngby levert sitt første forslag og holdt sitt første innlegg, men nå sitter hun og blar gjennom meldinger – noen fra folk hun står sammen med på lista, andre fra personer som var med i det første lokallaget i Oslo sammen med henne.

Det er ikke bare støttende meldinger:

- Med dine uttalelser i det offentlige framstår du som et fjols. (..) av det som har kommet fram til nå gjør du det eneste rette og kloke og trekker deg tilbake og lar folk som har noe der å gjøre få komme til! skriver en.

- Jeg har fått sikkert 200 stygge meldinger på telefonen min. De skriver om at jeg har ødelagt valget i Oslo, at hjernen min ikke er bra nok for det avanserte rådhuset, at jeg har «driti» meg ut og at jeg må gi plassen min til andre, forteller Lyngby.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, er Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Oslo splittet i to fraksjoner.

Det eksisterer nå to foreninger i Enhetsregisteret registrert som «Folkeaksjonen nei til mer bompenger Oslo». På selveste valgdagen, 9. september møttes «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» og «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» i retten.

Stavanger-mannen Frode Myrhol, som opprettet FNB for første gang i 2014, sto på den ene siden.

De valgte FNB-kandidatene Bjørn Revil, Cecilie Lyngby og Britt Fossum støtter alle Myrhol.

Han ønsket å få på plass et hastevedtak som påla utbryterne i Oslo å slutte å bruke FNBs navn og logo.

Det fikk han ikke. Retten mente det ikke hastet ettersom valget var over da kjennelsen falt. Han fikk derimot medhold i at foreningen ikke representerte dem og ikke er en del av partiet.

- De folka der har ingenting med FNB å gjøre, sier Frode Myrhol i dag.

Fortsetter

Det har ikke stoppet utbryterne i Oslo-fraksjonen. De var opprinnelig anerkjent som lokallaget i Oslo, og leverte lista der Bjørn Revil, Cecilie Lyngby og Britt Fossum var toppkandidater.

Etter en konflikt, der Oslo-fraksjonen lagde sitt eget innmeldingssystem uavhengig av resten av partiet, og nektet å dele medlemslistene ble de til slutt utelukket av resten av partiet.

12. august i år ble det opprettet et nytt partilag, som de tre listetoppene i Oslo er en del av.

Men utbryterne hevder de fortsatt har 1000 medlemmer og er Norges største lokallag av FNB.

For to uker siden valgte de et nytt styre.

De har også registrert de tre bokstavene «FNB» som varemerke.

- Vi er framstilt feilaktig som bråkmakere når vi har gjort alt riktig, skriver de i en pressemelding som er signert av den nye styrelederen, Joni M Jestilä.

Her raser de også over å ha blitt stengt ute fra e-postkontoer og Facebook-siden til Oslo FNB.

Trakk seg

En av de folkevalgte i Oslo har utbryterne også med seg.

Danny Chaudhry, som tidligere har forsøk å bli valgt inn i Oslo bystyre for Venstre, Senterpartiet og Frp ble i høst valgt inn for FNB. Før bystyret var konstituert hadde han trukket seg som representant for FNB. Nå sitter han som uavhengig.

- Årsaken til at jeg trakk meg var at de ville hindre varaene å komme på gruppemøtene, og ha stemmerett på gruppemøtene. Jeg mener det ikke var demokratisk, sier han til Dagbladet.

Chaudhry, som sitter i byutviklingskomiteen, sier han fatter sine avgjørelser i fellesskap med varaene.

- Det er sju personer som er valgt som vara. Alle er uavhengige nå. Vi diskuterer oss fram til avgjørelser i fellesskap og flertall. Slik er politikk, sier han.

-Ikke lett

- Jeg forholder meg ikke til disse folka. De er ikke en del av partiet, men forsøker hardnakket å bli det. Det blir de aldri. De er folk som motarbeider partiet og de er ekskludert, sier Frode Myrhol om de uavhengige kandidatene og styret i utbryterlaget.

Men for Britt Fossum og Cecile Lyngby som må forholde seg til vararepresentantene sine er det ikke like lett.

- Vi har klart det ved å gjøre det vi skal, nemlig forholde oss til reglene på Rådhuset, sier Lyngby, men Fossum innrømmer.

- Men det er ikke så lett nå, med deres siste stunt.

De to sier de er «drittleie av konflikten». På skrivebordene deres på Rådhuset ligger det tjukke kompendier dokumenter og budsjetter som de nyvalgte politikerne må forsøke å sette seg inn i.

- Vi er her for å drive politikk for våre velgere. Alt annet opplever vi som unødvendig støy. Vi har brukt mye tid på det, men vil bare drive med politikk, sier de to.

- Dette har vært så slitsom at du vil ikke tro det, jeg har vært på nippen til å gå ut mange ganger, men så har jeg forstått at det kan jeg ikke. Jeg er folkevalgt, sier Lyngby.

Ikke plass i samferdsel

Engasjementet mot bompenger og for bilistene er det som driver dem, forteller de, men også politisk er det tøft å være nyvalgt på Rådhuset.

Ingen av representantene fra FNB i Oslo har fått plass i samferdselskomiteen, men har endt om i helse- og sosialutvalget, finans og kultur- og utdanning.

- Det er ikke slik at det bare er å si hvor man vil sitte. Det var tøffe forhandlinger, sier Cecilie Lyngby som i forteller at hun inntil tolv timer før bystyret var konstituert, trodde hun skulle bli nestleder i samferdsel.

- Har de andre partiene bevisst forsøkt å blokkere dere også?

- Ja, selvfølgelig har de det, of course. Men vi sitter i mange komiteer der bompenger er relevant, og jeg får full oversikt over det som skjer i samferdsel. Så har vi bystyremøtene også. Jeg kommer bare til å snakke om bompenger, bompenger, bompenger. De kommer til å bli så lei!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media