Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har fått 350 SMS fra rasende sykepleiere etter kafé-utspill

- De ber meg brenne et visst sted, sier Spekter-direktør.

HAR PROVOSERT:  Direktør Anne-Kari Bratten i Spekter har fått flere hundre meldigner fra sinte sykepleiere etter et intervju hun ga i går. Bildet er fra lønnsforhandlingene i 2007. Arkivfoto: Knut Falch / SCANPIX
HAR PROVOSERT: Direktør Anne-Kari Bratten i Spekter har fått flere hundre meldigner fra sinte sykepleiere etter et intervju hun ga i går. Bildet er fra lønnsforhandlingene i 2007. Arkivfoto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten anslår at hun har fått rundt 350 SMS fra rasende sykepleiere etter et direktesendt intervju hun ga på Dagsrevyen i går kveld.

- De ber meg brenne et visst sted og sier de håper jeg ikke får hjelp hvis jeg blir syk. Det er på det nivået, sier Bratten.

Det er Brattens svar på hva hun synes om sykepleiernes vilje til å jobbe mer, som har fått sykepleierne til å tenne. 

«Det er en tendens nå til at folk velger fritid framfor arbeidstid. Jeg synes alle, kanskje særlig sykepleiere, må opp-prioritere verdien av arbeid. Skal vi få nok arbeidskraft i denne sektoren når eldrebølgen kommer så må folk jobbe mer. De må forstå at de må delta på denne dugnaden. Da kan verken sykepleiere eller andre bruke tiden de kunne stilt til rådighet for arbeidslivet på å sitte på kafé eller gå på Sats, da må vi delta i arbeidslivet.», sa hun blant annet.

Se hele intervjuet her:

Forstår ikke sinnet Som direktør i Spekter representerer Anne-Kari Bratten arbeidsgiveren til 35 000 norske sykepleiere. 

Selv etter å ha sett gjennom et opptak av intervjuet hun ga, forstår hun ikke sinnet.

- Jeg klarer ikke å forstå helt hva de reagerer på. Jeg forstår heller ikke hvorfor Lisbeth Normann reagerer så kraftig. Jeg har sett at hun vil kontakte Spekter, men jeg har ikke hørt noe fra henne ennå, sier Bratten til Dagbladet.  

- Mange oppfatter det som du sier at de jobber for lite og sitter for mye på kafé?

- Det er jo ikke det jeg sier. De som oppfatter det slik bør se på hva jeg faktisk sa, sier Bratten. 

Hun presiserer overfor Dagbladet at uttalelsen er rettet mot de som jobber frivillig deltid.  

- Norge trenger arbeidskraften deres. I 2030 må vi ha 13 000 flere sykepleiere og 41 000 flere hjelpepleiere. Har man jobbet full dag og full uke, så skal man gå på kafé og det er veldig viktig å trene. Men vi må opprioritere arbeid. De som bygget landet etter krigen måtte gjøre en ekstra innsats og jeg tror vi trenger en slik dugnad igjen. Da må de som jobber frivillig deltid vurdere om de kan jobbe mer, sier hun. 

Provoserer Lisbeth Normann, leder i Norsk sykepleierforbund kalte i går uttalelsene fra Bratten for sjikanerende.
Også Arne Refsum, leder i overlegeforeningen, reagerte kraftig.

- Hvis budskapet hennes er at hun vil ha flere i jobb, så må hun se på sin form for å kommunisere. Ønsker hun få dem til å jobbe, så må hun ikke starte med å provosere dem og framstille dem som unnasluntrere. Jeg lurer på hva Spekters oppdragsgivere, i denne sammenheng helseforetakene, synes om at hun går ut og provoserer de ansatte så unødvendig, sier Refsum til Dagbladet.

Folk må få ta sine egne valg, mener han.

- Slik jeg tolker Bratten så sier hun at alle som ikke jobber 100 prosent eller mer, undrar seg sitt ansvar overfor arbeidsgiver og samfunnet. Det er en holdning som er det motsatte av hva det norske samfunnet står for. Ta pensjonsreformen som et eksempel. Den er bygget opp slik at du kan ta egne valg, men da tar du også konsekvensen av det. Går du av tidlig, så får du mindre i pensjon. Mennesker har så mange årsaker bak de valgene de gjør, påpeker han.

- Bratten legger ansvaret over på arbeidstakerne i stedet for å se på hva hun selv kan gjøre for å få flere i arbeid, sier Refsum. 

Jobber mye Han påpeker også at sykepleiere er noen som virkelig står på i arbeidslivet.  

- I forbindelse med Adecco-saken har vi sett at sykepleiere jobber uendelig mye overtid og ekstravakter. De blir pålagt så mye at de aldri kan klare arbeidsoppgavene, men i stedet går hjem med vondt i magen. Det er her Spekter bør sette inn resurssene. Gjør de arbeidsdagene mer levelig, så kan det hende at sykepleierne også orker å jobbe mer, sier han.

MÅ SE PÅ STILEN:  Arne Laudal Refsum, leder i norsk overlegeforening mener Anne-Kari Bratten må se på hvordan hun kommuniserer. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no
MÅ SE PÅ STILEN: Arne Laudal Refsum, leder i norsk overlegeforening mener Anne-Kari Bratten må se på hvordan hun kommuniserer. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media