EKSAMINERER TILTALTE: Statsadvokat og aktor Gert Johan Kjelby eksaminerer den drapstiltalte 19-åringen i Nordhordland tingrett.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
EKSAMINERER TILTALTE: Statsadvokat og aktor Gert Johan Kjelby eksaminerer den drapstiltalte 19-åringen i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

- Har fått «blackout» flere ganger

Den voldtekts- og drapstiltalte 19-åringen fra Os forklarer i retten at han har fått «blackout» flere ganger etter å ha drukket 60 prosent sterk sprit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Den voldtekts- og drapstiltalte 19-åringen sitter nå i tiltaleboksen i Nordhordland tingrett, ikledd sorte bukser og hvit skjorte. Han forklarer seg rolig og svarer på de spørsmål han får fra tingrettsdommer Gunnar Torvund og aktor Gert Johan Kjelby.

19-åringen forklarer at han flere ganger har opplevd å få «blackout». Han har tidligere forklart at han ikke husker noe fra kvelden 1. januar i år. Det var da Hilda Feste ble voldtatt og drept i sitt hjem på Os.

«Blackout»
Gunnar Torvund spør hva som skjer når han får «blackout».

- Det som skjer er at jeg ikke husker noen ting. Jeg vil helst slippe å svare på hva jeg har gjort når jeg har fått «blackout» andre ganger.

- Har det med jenter å gjøre?

- Ja, det også, svarer tiltalte.

Tiltalte forklarer ellers at han hadde en kjempefin nyttårsfeiring med venner. På første nyttårsdag ble han kjørt hjem til sin mor der han hadde sprit. Han forklarer i retten at han pleide å drikke 40 og 60 prosent sterk sprit, oppblandet med lite appelsinjuice og isbiter. 1. januar drakk han 60 prosent sprit hjemme hos en venn.

- Vi begynte å drikke rundt klokka 18.30 denne kvelden, eller litt etter dette. Så hørte vi på musikk og snakket litt. Det var bare min kamerat og meg. Jeg tror vi drakk omtrent like mye.

- Ble svimmel
- Hvordan følte du deg?

- Mer og mer svimmel. Vi snakket om min eks-kjæreste og kameratens kjæreste. Jeg husker ikke hvor mye vi drakk av spriten, men jeg vet at jeg skiftet klær etter at jeg kom hjem til kameraten. Jeg husker ikke noe etter at vi snakket om disse jentene. Det er helt blankt. Jeg husker ikke noe før jeg våkner opp i sengen min hos min mor. Da var formen dårlig, forklarer tlitalte.

- Var fyllesyk
Tingrettsdommer Torvund spør om han hadde rifter eller skrammer på seg.

- Nei, jeg hadde ikke rifter eller skrammer på meg. Jeg var fyllesyk, sier han.

Han forklarer videre at han ble kjent med drapssaken da moren hans vekket ham 2. januar. Hun forklarte at en eldre dame var drept i Gamleheimshagen. Etterhvert stod han opp og så på nyhetene sammen med sin mor og stefar.

Aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby ripper opp i en tidligere hendelse da tiltalte ifølge en kamerat skal ha hatt sex med ei jente etter å ha drukket sprit og rusbrus. Tiltalte sier at han selv ikke husker dette, men at han tror kameraten snakker sant.

Kjelby har vist til en sms om er sendt fra tiltaltes mor til en mann som skal ha fungert som en farsfigur for tiltalte. Der skriver hun om sønnens hjemkost om kvelden 1. januar: «Han er full av skrubbsår. Han har hatt en hard tur hjem.»

Tiltalte avviser bestemt i retten at han hadde skrubbsår på seg da han våknet om formiddagen 2. januar.

- Det kan ha vært sår etter at jeg har klippet bort vorter, men ikke skrubbsår, forklarer han.

FORSVARERE:
Forsvarsadvokatene Rolf Knudsen (t.v.) og Ivar Abrahamsen følger nøye med på tiltaltes forklaring i retten.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FORSVARERE: Forsvarsadvokatene Rolf Knudsen (t.v.) og Ivar Abrahamsen følger nøye med på tiltaltes forklaring i retten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer