Har fått dekket utgifter til oppussing, hagearbeid og skifte av lyspærer

Frynsegode-skandale blant toppolitikerne i Storbritannia.

FRYNSEGODER: Storbritannias statsminister Gordon Brown ba i dag om unnskyldning for utnyttingen av politikernes frynsegoder. Også de konservatives leder David Cameron har bedt om unnskyldning. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES/SCANPIX
FRYNSEGODER: Storbritannias statsminister Gordon Brown ba i dag om unnskyldning for utnyttingen av politikernes frynsegoder. Også de konservatives leder David Cameron har bedt om unnskyldning. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Omfattende triksing med sjenerøse frynsegoder har satt det britiske Underhuset i vanry. En tidligere visepresident i forsamlingen mener nyvalg må til for å rydde opp.

Den britiske pressen har de siste dagene fråtset i opplysninger om hvilke utgifter en lang rekke av representanter i Underhuset har fått dekket av offentlige midler.

Alt fra kattemat til dyre renoveringer av bosteder er blitt dekket av skattebetalernes penger, viser avsløringene som The Daily Telegraph har rullet opp.

Avisen har fått tak i en datafil fra Underhusets eget regnskapskontor som i detalj viser hva de 646 parlamentsmedlemmene har fått refundert av utgifter.

- Hvis disse avsløringene fortsetter, tror jeg parlamentet må oppløses og de må starte på nytt, sier den rutinerte Tory-politikeren Lord Naseby, som fram til 1997 var visepresident i Underhuset, til BBC.

Utnyttet ordningen

I forrige uke konsentrerte den tradisjonelt konservative avisen sine avsløringer om Labours representanter, men også det konservative Tory-partiet har flust med svin på skogen, går det fram av de siste dagenes oppslag.

Opptil flere medlemmer av Tory-leder David Camerons skyggeregjering har fått tvilsomme refusjoner av utgifter knyttet til sitt «andre hjem» i London. Parlamentarikerne nyter godt av en ordning der de for dekket store deler av utgiftene til å ha et bosted i London når de blir valgt, noe mange på finurlige vis har visst å benytte seg av.

I likhet med flere Labour-representanter har flere av Camerons menn blant annet fått dekket tusenvis av pund for utgifter til oppussing og andre utgifter for sine London-bosteder - for deretter å bytte pendlerbolig og på nytt belaste det offentlige med utgifter fra den sjenerøse ordningen.

Utryddet moldvarper

Men også andre utgifter opprører britene. Blant annet har tidligere miljøvernminister John Gummer, i Norge best kjent for å ha blitt kalt «drittsekk» av sin daværende norske kollega Thorbjørn Berntsen, krevd å få refundert nærmere 90.000 kroner for hageutgifter, blant annet brukt til å utrydde moldvarper.

Labour-politikeren Kitty Ussher, som nå sitter i Gordon Browns regjering, krevde refusjon av nesten 200.000 kroner for renovering av sitt bosted.

Kravet var utstyrt med en lapp der hun innrømmet at hun gikk over den fastsatte grensen.

- Vær snill og refunder så mye dere kan, var beskjeden hun ga.

Hjelp til lyspærer

Av de mer kuriøse utgiftene som er blitt betalt, trekker avisen fram en elektrikerregning Camerons skyggeminister for utdanning, David Willetts, har belastet det offentlige med, etter at 25 lyspærer ble byttet i hans London-bolig.

- Den konservative undervisningsministeren som ikke kan bytte lyspærer, kaller avisen Willetts.

De aller fleste av utgiftsføringene kan imidlertid sies å være innenfor refusjonsreglene politikerne nyter godt av, men symbolikken rundt dem er svært ødeleggende. Det største temaet i britisk politikk har i månedsvis vært hvordan landet må stramme inn livreimen som følge av de økonomiske nedgangstidene.

Ubeleilig

For statsminister Gordon Brown, som i utgangspunktet har slitt med dårlige meningsmålinger, har skandalen kommet meget ubeleilig. I helgen viste en meningsmåling at et flertall av britene, 52 prosent, mener han bør gå av umiddelbart.

Både Brown og Cameron har nå lovet å rydde opp i ordningene for å gjenopprette tilliten til parlamentarikerne.


(©NTB)