MER TIL STUDENTENE: Den rødgrønne regjeringen gir mer til bygging av studentboliger, som denne blokka på Grünerløkka i Oslo, og ønsker å innføre 11 måneders støtte fra Lånekassen.


Foto: Rune i. Myhre/Dagbladet
MER TIL STUDENTENE: Den rødgrønne regjeringen gir mer til bygging av studentboliger, som denne blokka på Grünerløkka i Oslo, og ønsker å innføre 11 måneders støtte fra Lånekassen. Foto: Rune i. Myhre/DagbladetVis mer

- Har fått en lang gjennomslagsliste

Studentpolitiker jubler over statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Studentene er blant gruppene som vinner på mange områder i forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram i dag. Både utvidet støtte fra Lånekassen, flere studentboliger og bedre foreldrepermisjonsordning.

 - Vi har fått en gjennomslagsliste som er så lang at jeg nesten blir andpusten av å snakke om det. Vi har fått en historisk studiestøtteøkning. 11 måneders studiestøtte har vært et krav som vi har kjempet for i en årrekke, og med dett er vi et stort steg nærmere heltidsstudenten, sier leder Ola Magnussen Rydje i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Ordningen med elleve måneder med utbetalinger fra Lånekassen, mot dagens 10, er lagt opp til å starte studieåret 2014—15. Den ekstra måneden med støtte vil bli utbetalt i juni 2015. Støtten økes totalt med 11 200 kroner i året.

Det foreslås også å øke bevilgningen til tilskudd til bygging av studentboliger med 100 millioner kroner. I tillegg ønsker de rødgrønne å opprette 400 nye studieplasser.

- Innfrir og litt til
Det foreslås også å gi studenter som får barn høsten 2014 en utvidet foreldrestipendperiode, fra 44 til 49 uker.

- De innfrir og litt til på foreldreperimisjon. Vi har jobbet for at studenter i likhet med andre skal få 47 uker foreldrepermisjon. At regjeringen budsjetterer med 49 uker, er svært gledelig, sier Rydje.

Hva som beholdes av den nye regjeringen, er imidlertid usikkert. Både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs nestleder Hans Olav Syversen kaller økningen i studiestøtte en snubletråd i budsjettet. 

- Snubletråd
— Det som er leit, er at dette blir innført som en snubletråd og ikke fordi noen faktisk er villige til å prioritere det. Her går Ap-regjeringen inn og sier de vil gjøre det, og så er det andre som må betale, sier Skei Grande til NTB.

Hun varsler likevel at hun ønsker dette skal videreføres av den nye regjeringen.

Frank Aarebrot, valgforsker ved Universitetet i Bergen, nevner som den største overraskelsen ved statsbudsjettet at de rødgrønne ikke frontet det planlagte studentløftet i valgkampen.

- Hvis de hadde til hensikt å gi studentene lån og stipend for en ellevte måned, hvorfor sa man ikke det før valget? Når man gjør noe som er så positivt, er det et stort mysterium. Det er helt på trynet, sier Aarebrot.

Har ønsket bedre økonomi
I regjeringsplattformen skriver de blåblå at de ønsker å heve inntektstaket for studenter og justere studiestøtten utover pris- og kostnadsvekst.

Rydje håper selvfølgelig at den nye regjeringen beholder disse punktene i revidert statsbudsjett, og peker på at 11 måneders studiestøtte er noe opposisjonen har frontet de siste årene.

 - De fire borgerlige partiene har snakket om at studentøkonomien er for dårlig lenge. Hvis de velger å ta dette videre i budsjettet får de skryt og ære fra studentbevegelsen og NSO, sier Rydje.

Noen foreslåtte endringer kan også ramme studenter og deres familie negativt. Den foreslåtte ordningen der skatteklasse 2 fjernes, kan gi økt skatt til ektepar der en person er student og har lav inntekt.

FORNØYD: Leder i NSO, Ola Magnussen Rydje. Foto: NSO
FORNØYD: Leder i NSO, Ola Magnussen Rydje. Foto: NSO Vis mer