Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har fått kontroll på kjernekraftverkene

- Kunne blitt like katastrofalt som Tsjernobyl.

FRYKTER LEKKASJER: Kjøleanlegget ved kjernekraftverket i Fukushima har sviktet. Foto: AP Photo/Kyodo News/SCANPIX
FRYKTER LEKKASJER: Kjøleanlegget ved kjernekraftverket i Fukushima har sviktet. Foto: AP Photo/Kyodo News/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordskjelvet i Japan skapte i dag flere svært farlige situasjoner også ved kjernekraftverk.

Myndighetene erklærte i formiddag en nødsituasjon på kraftverket i Fukushima, et av verdens største.

Flere tusen beboere i tre kilometers omkrets fra kraftverket ble evakuert, og et militært spesialistteam ble sendt til anlegget Et kjølesystem som manglet strøm og lakk vann ble i flere timer ble holdt gående utelukkende med batterier.

I 17-tida ble situasjonen avklart, og kjølesystemet har begynt å  pumpe vann igjen, melder flere nyhetsmedier.

 Nils Bøhmer, atomfysiker og daglig leder i Bellona, var tidligere i ettermiddag bekymret for potensielt katastrofale konsekvenser.

- De får ikke nødstrømsanlegget i gang, det vil si at reaktoren for øyeblikket er uten avkjøling. Om de ikke får startet vannpumpene vil det kunne føre til en svært alvorlig nedsmeltning og radioaktive utslipp, sier Bøhmer til Dagbladet.

- Det som også kan skje er at selve geometrien i kjernen forandrer seg; det kan gå fra en sylinderform til å bli en klump. En ukontrollert kjernereaksjon kan deretter frigi store mengder energi på kort tid, sier Bøhmer.

Har fått kontroll på kjernekraftverkene

- Altså en eksplosjon? 

- Ja. Ikke en kjernefysisk eksplosjon, men en eksplosjon som kan spre radioaktivitet over et stort område. I det aller verst tenkelige scenarioet kan dette lokalt bli like alvorlig som Tsjernobyl, sier Bøhmer.

Atomfysikeren sier dette så langt er den mest alvorlige hendelsen noensinne ved et japansk kjernekraft. Japan ligger i et ekstremt geologisk aktivt område populært kalt «Ildringen i Stillehavet», og anleggene er bygget for å motstå jordskjelv - et relativt hyppig fenomen i landet.

Dagens skjelv, av en magnitude på 8,9, var imidlertid av en slik styrke at det ligger helt på grensen til hva anlegget kan tåle, sier Bøhmer.

Tidligere brøt det også ut storbrann i et kjernekraftverk i Onagawa. Brannen startet i en turbinbygning, og det skal ikke ha vært fare for selve atomreaktoren. Brannen er nå slukket.

Det Internasjonale atombyrået IAEA ble varslet om situasjonene, og jobbet i dag med å skaffe mer informasjon om flere av atomanleggene i Japan.

Flere kjernekraftverk i Japan ble stengt som følge av jordskjelvet.

Har fått kontroll på kjernekraftverkene
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling