Har fått livet tilbake

I går vant det norske laget Slankekrigen på TV Norge. 22-åringen Andreas slanket bort 83.5 kg for Norge. Nå er han klar for sitt nye liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Andreas Mortensen (22) meldte seg på Slankekrigen hadde han diagnosen dødelig overvekt og veide 196,5 kg.

Nå har han gått ned 83,5 kg og fått ungdomstiden tilbake.

- Før var alt slitsomt. Når du er nesten 200 kg svetter du ihjel av bare å gå på butikken. Folk stirrer på deg og selv om jeg har hatt god selvtillit, har livet mitt alltid vært preget av det å være overvektig, forteller han.

I løpet av et halvt år under strengt regime, ledet av Kari Jaquesson, greide Andreas å kvitte seg med 83,5 kilo. 

Hard trening

De to første månedene trente Andreas hver dag i 3-5 timer.

- Det kunne være alt fra sykling, gåing, step, spinning og aerobic. Alt bortsett fra muskeltrening. Først må man jo få bort så mye fett som mulig, sier han.

Minst like viktig som fysisk aktivitet var mat. Måltider skulle inntas hver tredje time og helst bestå av grov ubearbeidet mat.

- Jeg har spist mye klibrød. Grovt fiber setter nemlig fart i tarmsystemet og da går alt fortere, råder Andreas.

Dietten har også bestått av mye protein i form av magre kjøttprodukter som for eksempel kylligfileter og karbonadedeig. For å få en tilfredsstillende metthetsfølelse har han også spist mye grønnsaker til middag.

- Man må for all del ikke kjøpe ferdiggrillet kylling. Det folk ikke vet er at den er badet i fett. Dessuten finnes det noen grønnsaker som har høyt energiinnhold og de bør man gjerne holde seg unna. For eksempel avokado og mais. Det samme gjelder frukt, sier han.

Selv prøver han å holde seg til to frukter om dagen, da gjerne som et eget måltid eller som dessert etter middag.

Endret strategi

Etter at kiloene har rast av, har Andreas gått ned på antall timer trening i uka og kuttet den strenge dietten.

- Jeg spiser fremdeles sunt, men om man fortsetter på den dietten vil man bli undervektig. I begynnelsen er det greit å holde seg til 1500 kalorier per dag, men det er ikke sunt i lengden. Nå holder jeg meg til mellom 2500-3000 kalorier om dagen.

Andreas har også endret treningsprogrammet ettersom behovet nå har endret seg.

- Jeg har jo kvittet meg med nesten all overvekt. Nå er det bare hud igjen, og for å prøve å stramme den opp må man trene hard muskeltrening én gang om dagen. Jeg er ganske ung, og jeg kan faktisk klare å få huden stram igjen, sier han.

Et vendepunkt

Da Andreas var 13 år døde faren. Det var etter dette at Andreas begynte å spise for mye.

- Jeg kunne gjerne bestille et par burgere på Statoil, og varme opp med to-tre baconpølser mens de gjorde klar maten. På restaurant bestilte jeg hovedretter som forretter og jeg kunne gjerne spise flere retter som hovedrett, forteller han.

For Andreas ble det å spise en måte å gjøre noe godt for seg selv på. Etterhvert som han fikk jobb som selger og stresset økte, gjorde matinntaket det samme. Da han meldte seg på Slankekrigen hadde han fått beskjed av legen om at han ville dø før han fylte 30.

- Jeg skjønte jeg måtte gjøre noe. Jeg prøvde å gå ned i vekt selv, og lyktes til tider, men jeg falt alltid tilbake og endte opp med å spise enda mer.

Slankekrigen ble et vendepunkt. Selv om Andreas noen ganger helst ville banke veilederne, innrømmer han nå at presset var nødvendig.

- De har gitt meg livet tilbake. Jeg kan gjøre det jeg vil nå, og jeg håper det kan være en inspirasjon for andre overvektige. Et bevis på at det faktisk går an, sier han.

TØFF MED SOLBRILLER: Stylist Tommy Løvland er imponert over Andreas nye "look". - Han er jo en kjekk mann, og det bør han framheve, sier stylisten.
FØR: Andreas Mortensen hadde diagnosen dødelig overvekt da Slankekrigen begynte, og veide 196,5 kilo.
Lille speil på veggen der...: Andreas Mortensen er fornøyd med sitt nye slanke utseende.