Lan Marie Berg:

Har fått livvakter

Etter at hun ble innvalgt på Stortinget i høst, er sikkerhetstiltakene rundt Lan Marie Nguyen Berg og familien økt.

NYE SIKKERHETSTILTAK: Lan Marie Berg og familien har fått nye sikkerhetstiltak etter at hun ble valgt inn på Stortinget. Her fra en pressekonfranse i Oslo rådhus i fjor høst. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYE SIKKERHETSTILTAK: Lan Marie Berg og familien har fått nye sikkerhetstiltak etter at hun ble valgt inn på Stortinget. Her fra en pressekonfranse i Oslo rådhus i fjor høst. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under høstens stortingsvalg var Lan Marie Berg én av representantene som sikret seg en plass på Stortinget for Miljøpartiet De Grønne, sammen med partikollegaene Une Bastholm og Rasmus Hansson.

Her er Berg også blitt nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité.

Dagbladet er kjent med at den tidligere Oslo-byråden, som følge av vervet i rikspolitikken, nå også har fått livvakter og andre sikkerhetstiltak rundt egen person og sin familie.

Omfattende trusler og hets

At hun har fått livvakter fra PST, bekrefter Berg til Dagbladet.

- Ja, jeg har fått flere sikkerhetstiltak rundt meg etter at jeg kom inn på Stortinget. Livvakttjenesten gjør alt de kan for at det skal påvirke hverdagen så lite som mulig og jeg føler på takknemlighet for at jeg ikke står alene i vurderingene lenger, sier Berg.

«UKJENT SIDE»: Une Bastholm avslører detaljer om sin partikollega Lan Marie Berg. Vis mer

Det har lenge vært kjent at Berg har opplevd omfattende trusler og hets siden hun ble byråd i Oslo i 2015.

Seinest i vår opprettet politiet tre straffesaker etter at redaktør Harald Klungtveit i Filter Nyheter delte omkring 50 skjermbilder på Facebook fra kommentarfelt som inneholdt hets mot Berg.

«Riskoker'n må ut. Rett i fengsel», «Kjerringfaenskapet er kriminell», «Skad ho for livet», og antydninger om at det finnes «en kjeller på Akershus festning» for «sånne som henne», var blant kommentarene der.

Omtalen fikk blant annet også daværende olje- og energiminister, Tina Bru, til å reagere kraftig.

To av straffesakene endte med forelegg for hensynsløs atferd, mens den tredje ble henlagt av statsadvokaten etter bevisets stilling, meldte politiet i begynnelsen av juli.

- Har vært redd

I et intervju med Dagbladet i sommer, fortalte Berg selv at hun har levd med trusler og hets siden hun ble byråd i Oslo i 2015.

Likevel hadde hun ingen oversikt over hvor mye hat og trusler mot henne som sirkulerer. Heller ikke over hvor mange anmeldelser det er blitt i løpet av åra etter at hun ble byråd.

- Har du noen gang vært redd?

- Ja, jeg har vært redd, vedgikk Berg til Dagbladet den gang.

Hun la heller ikke skjul på at det har vært tøffe tak. Både for egen del, og for den nærmeste familien.

- Det er klart at det også er tøft for de nærmeste. Men jeg har fått stor støtte fra både Eivind og familien. Hvis jeg har en fighterspirit, så kommer det fra dem, sa Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer