Turistinvasjonen:

Har fått nok: - Husene blir fulle av sot

Lokalbefolkningen i Gamle Stavanger er lei de store cruiseskipene som fjerner all utsikt.

CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): - Det er ikke sånn at vi ikke vil ha skip eller turister her. Vi vil bare ikke ha det i middagstallerkenen, sier Bernt Posch.

To svære cruiseskip har fraktet med seg tusenvis av turister til Stavanger denne julidagen. Haugevis av folk talende på engelsk, spansk og tysk tusler ut fra skipene og opp brusteinene som leder til Gamle Stavanger.

Gamle Stavanger består av 173 vernede trehus fra 1700- og 1800-tallet, og er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

I år skal opp mot 250 cruiseskip ankomme havna i Stavanger. Neste år er det ventet 290 skip og det planlegges for over 300.

Dette får Bernt Posch og de andre beboerne i Gamle Stavanger til å se rødt. De er allerede overlesset med påtrengende turister. Men også skipene i seg selv er en byrde.

Posch bor i Nedre Strandgate og har et av cruiseskipene som nabo. Skipene som ankommer daglig blokkerer utsikten. Han synes det er trist å bo så nærme Vågen uten å egentlig få se den.

- Hele Vågen forsvinner. Det er tragisk, sier han.

Mister utsikt

Fra hageflekken foran huset sitt ser han rett inn i de svære cruiseskipene som ligger til kai. Han hører during fra skipene fra morgen til kveld. Klokka 07.45 på morgenen kommer en hilsen på skipsanlegget:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer