Har fått nok: - Blir knust

Den kontinuerlige strømmen av turister har blitt for mye for de rundt 750 fastboende i den østerrikske landsbyen.

HAR FÅTT NOK: Rundt 100 fastboende blokkerte hovedtunnelen inn til byen Hallstatt i protest forrige helg. Foto: Reinhard HOERMANDINGER/APA/AFP/NTB
HAR FÅTT NOK: Rundt 100 fastboende blokkerte hovedtunnelen inn til byen Hallstatt i protest forrige helg. Foto: Reinhard HOERMANDINGER/APA/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innbyggerne i byen Hallstatt i Østerrike, som står på Unescos verdensarvliste, har sett seg lei på alle turistene som kommer for å ta bilder.

Landsbyen skal ha vært inspirasjonen for den fiktive byen «Arendelle» i Disney-filmen «Frozen», noe som har tiltrukket turister fra hele verden.

Hallstatt er kjent for sin arkitektur og lange historie. Den tiltrekker seg opp til en million besøkende hvert år - og opp til 90 turistbusser hver eneste dag.

LITEN TID: Turistene stopper bare for å ta bilder, og bruker verken tid eller penger i landsbyen. Foto: NTB Scanpix
LITEN TID: Turistene stopper bare for å ta bilder, og bruker verken tid eller penger i landsbyen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fastboende protesterte

Den kontinuerlige strømmen av turister har imidlertid blitt for mye for de rundt 750 fastboende. Sist helg blokkerte rundt 100 fastboende hovedtunnelen inn til byen i protest.

«Stopp trafikkaoset - det gjør oss syke», het det på ett av protest-skiltene. «Alt for turistene - ingenting for oss», sto det på et annet.

- Hallstatt lever ikke lenger av turisme, den blir knust av overbefolkning, sier fastboende Friedrich Idam (62) til NBC News.

STRANDVIDEO SPRES: Denne videoen som har spredt seg på sosiale medier skal angivelig vise hvordan ukrainske turister fester på strendene i Odessa, uten noen tegn til krigstilstander. Video: Twitter. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Også ordføreren Alexander Scheutz (SPÖ) har sett seg grundig lei:

- Vi har for mange turister for øyeblikket og må finne løsninger for å redusere antall besøkende, sier Scheutz til kanalen.

Tok selfie-grep

I mai satte myndighetene opp et høyt plankegjerde som skulle hindre at turistene stiller seg opp ved rekkverket langs hovedveien og tar selfier.

Innbyggerne mente at selfie-aktiviteten «gjør livet til et helvete», ifølge storavisa Krone.

Det prangende gjerdet falt imidlertid ikke i god jord hos alle, og etter en strøm av protester ble det tatt ned igjen etter kort tid.

KORT LEVETID: Plankegjerdet ble satt opp - for så å bli tatt ned igjen innen kort tid. Foto: Reinhard Hörmandiger / APA / AFP / NTB
KORT LEVETID: Plankegjerdet ble satt opp - for så å bli tatt ned igjen innen kort tid. Foto: Reinhard Hörmandiger / APA / AFP / NTB Vis mer

Dette er ikke første gang innbyggernes indignasjon over turistene får oppmerksomhet. Fra før har landsbyen blant annet innført et tak på antall biler og busser som kan kjøre gjennom byen daglig.

En stor del av turistene som besøker Hallstatt, kommer fra Asia, og Scheutz' forgjenger var selv til stede da en kopi av landsbyen ble åpnet som turistattraksjon i Kina i 2012.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer