Deborah Birx

Har fått nok

Den profilerte corona-koordinatoren i Det hvite hus, Deborah Birx, varsler at hun snart vil gå av med pensjon etter en kontroversiell thanksgiving-feiring

PÅ VEI UT: Kordinator for Trumps corona-task force, Deborah Birx, varsler at hun snart vil pensjonere seg. Foto: Doug Mills/The New York Times/Pool/Getty Images/AFP
PÅ VEI UT: Kordinator for Trumps corona-task force, Deborah Birx, varsler at hun snart vil pensjonere seg. Foto: Doug Mills/The New York Times/Pool/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 125 +1
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+694.1K
døde 2 070 000 +17.5K
Se mer

NEW YORK (Dagbladet): Legen Birx er en av USAs fremste smitteverneksperter. Hun fikk en profilert rolle på de daglige pressekonferansene om pandemien i Det hvite hus tidligere i år. Nå varsler hun imidlertid at hun kommer til å gå av med pensjon så snart hun har hjulpet Joe Biden-administrasjonen med overgangen, melder NPR.

STIKK: Her får Anthony Fauci Pfizer-vaksina. Video: AP Vis mer

Det skjer etter at hun de siste dagene har vært i hardt vær etter anklager om at hun selv brøt smittevernreglene til amerikanske myndigheter under thanksgiving-høytiden i november.

- Jeg vil være hjelpsom i enhver rolle folk ønsker at jeg skal være hjelpsom i. Deretter vil jeg pensjonere meg, sier Birx (64) i et intervju med Newsy.

Lang karriere

Birx har hatt sentrale roller i amerikansk helsevesen i over tre tiår.

- Jeg kom bare til Det hvite hus for å sørge for at covid-responsen kunne utnytte den informasjonen jeg måtte ha til å konfrontere denne pandemien globalt, sier Birx.

Det er uklart nøyaktig når hun planlegger å pensjonere seg.

Birx ble utnevnt til Trumps corona-task force i februar. Hun kom da fra jobben som USAs globale aids-koordinator. Det er en jobb på nivå med ambassadører i det amerikanske utenriksdepartementet.

Det var en jobb hun fikk av daværende president Barack Obama i 2014. Før det ledet hun aids-avdelingen hos Centers for Disease Control and Preventions (CDC).

Feriehus

Fram til hun tok jobben i Trump-administrasjonen, hadde hun et upåklagelig rykte, men de siste månedene har hun fått mer kritikk for sin rolle i det mange oppfatter som en svært mislykket respons til pandemien, og for ikke tydeligere ta til motmæle mot Trumps usanne påstander.

De siste dagene har Birx også fått kritikk for ikke å følge de samme coronaretningslinjene amerikanske myndigheter ber alle amerikanere om å følge. Mandag meldte AP at Birx reiste til fra hjemmet sitt ved Washington D.C. til et feriehus familien eier i Delaware under thanksgiving-helga.

Hun forklarte seinere at formålet med turen var å foreta arbeid på huset, som de siden planlegger å legge ut for salg.

- Vi besøkte aldri noen. Vi brakte aldri noen inn i husholdningen. Det var den samme situasjonen, som om vi hadde vært hjemme, forklarer Birx til Newsy.

Samtidig erkjenner hun at turen hadde skapt negative overskrifter. Hun lover også at hun ikke vil dra på liknende turer i høytidene framover.

- Den erfaringen var litt overveldende, sier Birx og legger til at hun synes familien på urettferdig vis var blitt trukket inn i dette.

Lys-behandling

Tidligere er Birx også blitt anklaget for å være for raus med Trumps usanne, absurde og villedende påstander om coronaviruset.

En av de mest berømte hendelsene skjedde på en pressekonferanse i Det hvite hus i april. Birx satt stille og lyttet mens Trump fablet om å injisere folk med blekemiddel eller UV-lys som en behandling mot coronasmitte.

- Sett at vi angriper kroppen med enorme - enten ultrafiolett eller annet veldig kraftig lys - og jeg tror du sa at det ikke er blitt undersøkt, og at dere skal undersøke det, sa Trump vendt mot Birx.

Hun virket sjokkert over spørsmålet, men sa ikke noe for å tilbakevise det. Trump fortsatte så å spørre om hun hadde hørt om bruk av «varme og lys» for å behandle coronapasienter.

- Ikke som en behandling. Det er klart at en feber er bra. Når du har en feber, hjelper det kroppen med å respondere, men jeg har ikke sett varme eller lys, svarte Birx.

Den andre profilerte legen på Trumps pressekonferanser, Anthony Fauci, har i langt større grad vært villig til å motsi presidenten.

Men da Birx i sommer advarte om at coronaviruset spredte seg ekstraordinært raskt, ble Trump rasende og kalte henne «patetisk».

UT MOT CORONAEKSPERT: Donald Trump kaller smittevernekspert Deborah Birx' sine nye uttalelser patetiske. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer