KAN BLI ANMELDT:  En kvinne varslet om en «ubehagelig opplevelse» med Roger Ingebrigtsen i 2009 - når har Troms Ap bedt kvinnen politianmelde saken. Foto: Torgrim Rath Olsen / Nordlys
KAN BLI ANMELDT: En kvinne varslet om en «ubehagelig opplevelse» med Roger Ingebrigtsen i 2009 - når har Troms Ap bedt kvinnen politianmelde saken. Foto: Torgrim Rath Olsen / NordlysVis mer

Har fått nye opplysninger om «ubehagelig opplevelse» med Roger Ingebrigtsen

Først var det en ikke-sak - nå råder Troms Ap kvinnen å politianmelde saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinnelig partikollega i slutten av 20-årene skal i 2009 hatt «en ubehagelig opplevelse» med Ingebrigtsen under en Troms Ap-samling på et hotell i Harstad. Saken ble umiddelbart varslet om av kvinnen selv, og håndtert av Ap's fylkesleder i Troms, Bjørn Inge Mo.

Fylkeslederen valgte ikke å ta saken videre, verken til Ap sentralt eller politiet.

- Ut fra det hun fortalte, konkluderte jeg veldig fort med at dette ikke var nødvendig å gå videre med, verken i partiet eller rettslig. Det var ikke brudd på norsk lov, eller partiregler, sa fylkeslederen til Dagbladet i går.

Nå har han snudd, etter et nytt møte med kvinnen tirsdag kveld. 

- Hun kom med en del nye opplysninger i saken, som gjorde at jeg måtte be henne om å gå til politiet med saken i går kveld, sier fylkeslederen til VG

Tok ikke saken videre Det var TV 2 som først meldte om den nye anklagen. Dagbladet var i kontakt med Mo i går. Da forklarte han hvordan saken ble håndtert i 2009:

- Hun kom til meg og sa hun hadde blitt utsatt for en ubehagelig opplevelse. Det tok jeg selvfølgelig på alvor, og spurte hva som hadde skjedd. Det fortalte hun meg. Så spurte jeg om det var ting her som var av en slik karakter at hun ville gå videre med saken. Det mente hun at det ikke var.

Senere på dagen mottok fylkeslederen en tekstmelding fra kvinnen, der hun skrev at Roger Ingebrigtsen hadde tatt kontakt og at de hadde skværet opp. Budskapet i meldingen var ifølge Mo at alt var i orden, og at han ikke trengte å tenke mer på saken.

Mo konkluderte den gangen med at det ikke var nødvendig å ta saken videre. Hendelsen skal ha skjedd i forbindelse med overnatting på hotellet i Harstad der fylkeslaget hadde samling. Kvinnen skal være en tidligere sentral Ap-politiker og et mangeårig AUF-medlem fra Troms.
 
Spurte aldri om sex Mo fikk først forelagt saken som at kvinnen var utsatt for «en ubehagelig opplevelse». Han spurte henne ikke om dette var en hendelse av seksuell karakter.

- Jeg spurte henne om det var noe i saken som var så alvorlig at vi måtte ta det videre, og det fikk jeg ikke inntrykk av, sa Mo til Dagbladet i går.  

Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med Mo onsdag ettermiddag.

Dagbladet kjenner til at saken fra 2009 ble nevnt i interne møter med Ap's partisekretær, Raymond Johansen, da den frøste sexsaken ble undersøkt i forrige uke. Den ble da omtalt som et forhold som var oppgjort den gang da, i fylkeslaget.

- Ikke peiling på anklagen - Dette viser at Roger Ingebrigtsen nå er blitt fritt vilt for media og motstandere. Dette er en gammel sak som er tatt opp tidligere, og begge var enige om å legge saken død. Det var ikke noen fysisk kontakt mellom de to personene, sier Ingebrigtsens advokat, John Christian Elden, til Dagbladet.

Han sier videre at Ingebrigtsen ikke har peiling på at hva han er anklaget for.

- Med mindre hun har endret forklaring, er dette en ikke-sak som er oppe og avgjort mellom de to, sier Elden.  

Han legger til at fylkeslederen i et møte like før Ingebrigtsen trakk seg, nevnte at partiet ikke hadde hørt noe negativt om han ut over en henvendelse i 2009, som var uvesentlig og klaret opp i på dagen. 

Politimester i Troms, Ole Sæverud, sier til Dagbladet like før klokka 17 at det ikke er kommet inn noen anmeldelse til Troms-politiet

- Vi har sagt det samme hele tida og ikke endret mening. Til nå har vi ikke funnet grunnlag for å etterforske saken på eget initiativ og vi har ikke mottatt anmeldelse i saken, sier han. 

- Uakseptabelt Det var fredag kveld Ingebrigtsen trakk seg som statssekretær og som kandidat til Stortinget fra Troms Ap etter at en kvinne han hadde en relasjon til i 2004, varslet om forholdet. Kvinnen som da var 17 år, har sagt at hun følte seg presset inn i dette sex-forholdet.

Forholdet ble varslet til politisk rådgiver ved statsministerens kontor, Tonje Brenna. Brenna gikk videre til statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, som kontaktet partisekretær Raymond Johansen. Johansen sa fredag at forholdet mellom den daværende 37 år gamle politikeren og den 20 år yngre gamle jenta, var uakseptabelt.