GJENOPPTAKELSE: Veronika og Per Orderud var i slutten av juni på Orderud gård for å legge fram nye bevis i saken. De håper på at saken blir gjenopptatt.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
GJENOPPTAKELSE: Veronika og Per Orderud var i slutten av juni på Orderud gård for å legge fram nye bevis i saken. De håper på at saken blir gjenopptatt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Politiet har fått flere titalls nye tips etter Orderud-dokumentar:

- Har fått opplysninger som vi tar høyst alvorlig

Nå havner flere av dem hos Gjenopptakelseskommisjonen.

Dokumentarserien om trippeldrapet på Orderud gård ble en av de store TV-suksessene i 2018. Politiets arbeid og rettssakene som felte fire mennesker ble brettet ut for seerne. Da serien hadde premiere var det bare fire måneder siden Per og Veronika Orderud sammen med privatetterforsker Tore Sandberg hadde fortalte at de hadde søkt om gjenopptakelse av saken.

Men dokumentarserien genererte ikke bare TV-seere. Politiet har nå fått inn en rekke nye tips i forbindelse med trippeldrapet.

- Det forventet vi også da vi fikk vite at dokumentarserien kom. Vi har fått inn flere titalls tips, men bare et fåtall av dem inneholder ny informasjon som kan være av verdi for saken i dag. Men alle vi har fått inn, har vi gjennomgått, forteller etterforskningsleder Andreas Lund til Dagbladet.

I gang med undersøkelser

Alt ifra klarsynte personer til tipsere med opplysninger som etterforskningslederen anser som potensielt relevante for saken, har tatt kontakt i løpet av de siste månedene.

Det han betegner som en håndfull etterforskere har jobbet med informasjonen som har kommet inn i løpet av høsten. Disse har også hatt en daglig oppfølging av tipsmottaket politiet opprettet i forbindelse med dokumentarserien.

Like før jul møttes de for å gjennomgå tipsene og vurdere veien videre.

20 ÅR ETTER: Juleselskapet på Orderud gård lille julaften i 1998 ble svært sentralt i rettssakene om trippeldrapet. Dette skjedde, ifølge Per Orderud. Video: Nina Hansen og Audun Hageskal Vis mer

- Konklusjonen etter møtet var at ingen av tipsene var av en slik karakter at vi måtte sette i gang etterforskning av dem med en gang. Likevel er det opplysninger som vi tar høyst alvorlig og undersøker, sier Lund og legger til at disse snart vil bli sendt over til Gjenopptakelseskommisjonen for vurdering.

Kontaktet Kripos

Ingen av de nye tipsene er imidlertid av en slik karakter at politiet nå gjenåpner saken på eget initiativ. Likevel blir det gjennomført det Lund karakteriserer som nye undersøkelser.

Et av de mest konkrete tipsene politiet har fått inn i løpet av høsten, gjelder et våpen som ble funnet på Lutvann. Spørsmålet om hvorvidt dette kan knyttes til trippeldrapet i kårboligen på Orderud gård, står fremdeles åpent. Arbeidet med å spore opp hvilke opplysninger politiet sitter på om våpenet, er allerede i gang, ifølge etterforskningslederen.

- Her har vi kontaktet Kripos for å undersøke hva som ble gjort med våpenet, hvilke prøver som ble tatt og hva politiet har av informasjon om det, forteller Lund.

- HELT NYE OPPLYSNINGER: Etter å ha holdt hemmeligheten skjult i nesten 20 år, velger 76-åringen nå å fortelle sin historie om Norges mest omtalte raggsokk. Video: Øistein Monsen Vis mer

Står parat

Etterforskningslederen legger til at dersom Gjenopptakelseskommisjonen beslutter at det er behov for ytterligere etterforskning av tipsene som har kommet inn, så vil politiet bistå med dette. Men foreløpig avventer de det videre arbeidet til nye beskjeder kommer.

- Mange har kommet med teorier av typen «har dere tenkt på …», og mye av det som kommer er vanskelig å ettergå 20 år etter. Det kan for eksempel være observasjoner av biler som noen mener kan knyttes til saken. Men også her sjekker vil bilregister og liknende så godt det lar seg gjøre, understreker Lund.