Har fått over 100 støtteerklæringer

Både kjente og ukjente har reagert positivt etter at Anders (24) og Michael (33) fortalte om homoangrepet mot dem.

SKAPTE FURORE: Samboerparet Anders Rasmushaugen (24) og Michael Eimstad (33) gikk hånd i hånd på Grønland i Oslo, da en utenlandsk mann fortalte dem at de var i en "muslimsk bydel" og "det der liker jeg ikke". Deretter ble Anders sparket i låret. Foto: Henning Lillegård
SKAPTE FURORE: Samboerparet Anders Rasmushaugen (24) og Michael Eimstad (33) gikk hånd i hånd på Grønland i Oslo, da en utenlandsk mann fortalte dem at de var i en "muslimsk bydel" og "det der liker jeg ikke". Deretter ble Anders sparket i låret. Foto: Henning LillegårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Etter at Dagbladet i går skrev hvordan Anders Rasmushaugen (24) og Michael Eimstad (33) ble angrepet fordi de holdt hverandre i hendene på Grønland, har reaksjonene ikke latt vente på seg.

- Vi har fått en rekke støttemeldinger både på Facebook og på telefon. Folk har gitt oss ros for at vi fortalte hva som skjedde, sier Rasmushaugen.

20 fra ukjente
Fra venner og kjente har han fått over hundre gladmeldinger.

- Dessuten har jeg fått rundt 20 positive tilbakemeldinger fra ukjente, hvilket er veldig gledelig, sier 24-åringen.

En av dem skriver:

- Vær dere selv
«Håper dere fortsetter å være dere selv og gå hand i hand så mye dere vil. Er heteroseksuell selv, men jeg støtter homofiles sak for lik behandling.»

En annen skriver:

STØTTER: - Dette tåler vi ikke, sier SV-politiker Akhtar Chaudhry. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen
STØTTER: - Dette tåler vi ikke, sier SV-politiker Akhtar Chaudhry. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen Vis mer

«Trakassering av homofile er noe av det verste jeg vet. Jeg jobber som lærer og det er to "skjellsord" jeg overhodet ikke tolererer i mitt klasserom; "hore" og "bøg/homo/homse".»

Også Eimstad har fått flere tilbakemeldinger fra både venner og familie.

- Det er veldig hyggelig. De varmer og er viktig for oss, sier han.

Glad for ros fra muslim
En av støtteerklæringene er fra en muslimk student som har lest om angrepet på samboerparet. Han skriver:

«Jeg synes det er håpløst gjort, og jeg ønsker å takke deg for din oppfordring om at dette ikke blir gjort til en Frp-sak, og at dette kun dreier seg om én person.»

- Jeg setter ekstra stor pris på denne tilbakemeldingen. Michael og jeg liker det flerkulturelle miljøet på Grønland. Det er derfor vi bor her, sier Rasmushaugen.

STØTTER: Ikhlaq Ahmed, talsperson for Islamic Cultural Centre, mener muslimer må tilpasse seg norske lover og regler. Foto: Joronn Sagen Engen
STØTTER: Ikhlaq Ahmed, talsperson for Islamic Cultural Centre, mener muslimer må tilpasse seg norske lover og regler. Foto: Joronn Sagen Engen Vis mer

Overrasket
Han er overrasket over alt oppstusset saken har skapt.

- Vi hadde aldri trodd at dette skulle få så mye fokus. Selv har vi ikke ønsket å være frontfigurer for denne debatten, men synes det var viktig å fortelle vår historie om hva som skjedde, sier Rasmushaugen.

- Bare når folk melder i fra om hva som skjer, kan politiet få nok kunnskap til å vite hva som bør gjøres for å stanse dette, legger han til.
 
Vil ha bort vrangforestilling
En rekke politikere har også engasjert seg i denne saken, deriblant Michael Tetzschner fra Høyre, SVs Akhtar Chaudhry og Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet. Samtlige kontaktet Dagbladet for å vise sin avsky til det som hadde skjedd.

- Hvis noen ønsker å bygge opp et konkurrerende parallellsamfunn, må de finne seg et annet land å bo i. Vi må slå ned på det som kanskje er en vrangforestilling hos noen få, men som kan spre seg blant flere, sier Tetzschner.

- Slike muslimer gjør meg kvalm, sier venstrepolitiker Abid Q. Raja.

- Vis respekt
Også talsperson fra Islamic Cultural Centre, Ikhlaq Ahmed, tok i går avstand fra negative holdninger mot homofile. Han syntes angrepet på Anders og Michael er helt forferdelig.

- Man må vise respekt for hverandre og for norske lover og regler, hvilket Islam pålegger oss, sier han.

STØTTER: Venstre-politiker Abid Q. Raja sier han blir kvalm av muslimer som ikke tolererer å se homofile på gaten. Foto: Steinar Buholm
STØTTER: Venstre-politiker Abid Q. Raja sier han blir kvalm av muslimer som ikke tolererer å se homofile på gaten. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Sint da han så homo-bildet
Men enkelte Dagbladet møtte på Grønland i Oslo i går, mente homofili ikke burde praktiseres offentlig i denne bydelen. Deriblant var muslimske Aslam Shaid (50) som bor nær Grønlandsleiret.

- Jeg blir sint når jeg ser bildet av at de holder hender. Jeg liker det ikke, for det strider mot vår kultur, sier Shaid til Dagbladet.

STØTTER: Høyre-politiker Michael Tetzschner reagerer på angrepet mot det homofile paret. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX
STØTTER: Høyre-politiker Michael Tetzschner reagerer på angrepet mot det homofile paret. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer