Har fått vannskrekk

STORD (Dagbladet): I hele sitt liv har «Sleipner»-kaptein Sverre Hagland (56) levd på eller ved sjøen. Etter ulykken som kostet 16 mennesker livet, har den erfarne sjømannen blitt redd for vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men på tross av vannskrekk og frykt for å gå om bord i båter, vil forsvarer Per Magne Strandborg reise «Sleipners» dødsrute på nytt. Med på turen vil han ha hele retten, inkludert Hagland som nå sitter tiltalt for å ha opptrådt uaktsomt da «Sleipner» gikk på grunn og 16 mennesker mistet livet.

- Det skal ikke være noe problem å få ham med på den turen, sier Strandborg.

Liv i grus

Aktor Eirik Stolt-Nielsen viser til at det er forsvaret som har tatt initiativ til rekonstruksjonsturen som skjer i løpet av rettssaken.

- Jeg synes det er naturlig at Hagland er med på turen, sier Stolt-Nielsen.

Ifølge legepapirer Strandborg la fram i retten i går, levde barnefaren Hagland et harmonisk liv før ulykken, hjemme med familien i Haugesund. Han var et åpent og aktivt menneske som blant annet kjørte ambulanse på fritida. Etter forliset ble dette livet lagt i grus. Den tidligere sjømannen med 25-års erfaring, plages ifølge legene med angst og depresjoner og har en voldsom skyldfølelse for menneskelivene som gikk tapt.

Hagland har levd hele sitt enten på eller ved sjøen, og ulykken skjedde faktisk rett utenfor den erfarne kapteinens barndomshjem nord for Haugesund. I dag er sjømannen redd for vann, unngår båtlivet han var så glad i og får angstreaksjoner ved alt som minner om ulykken.

Det har ført til at Hagland i dag er uføretrygdet, og legene mener det ikke er tvil om at hans psykisk plager er en såkalt posttraumatisk reaksjon etter tragedien på sjøen like nord for Haugesund.

Tunge stunder

- Han har hatt meget tunge stunder. Meget tunge stunder, sa forsvarer Strandborg i retten og la ekstra trykk på «meget».

- På mange måter har han allerede tatt sin straff, fortsatte advokaten.

Aktor Eirik Stolt-Nielsen vil derimot ha Hagland straffet.

- Hadde kapteinen fulgt med, ville han sett at skipet var på feil kurs, sa Stolt-Nielsen i sitt innledningsforedrag.

På tiltalebenken sitter også rederiet Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD), som risikerer å bli idømt bot for manglende sikkerhetsopplæring av mannskapet.

PÅ TILTALEBENKEN: Aktor Eirik Stolt-Nielsen mener Hagland opptrådte uaktsomt da ulykken skjedde og vil ha tidligere kaptein Sverre Hagland straffet. Forsvarer er Magne Strandborg.