Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har feilinformert Stortinget

KrF-lederen hardt ut mot Jens fra Stortingets talerstol.

KRITISK: KrF-leder Knut Arild Hariede mener regjeringen har feilinformert Stortinget. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KRITISK: KrF-leder Knut Arild Hariede mener regjeringen har feilinformert Stortinget. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide mener at statsminister Jens Stoltenbergs beklagelse for beredskapssvikten 22. juli i fjor er «meget sjelden».

Det gjorde han klart da han inntok Stortingets talerstol under dagens 22. juli-redegjørelse.

- Den viser at han og regjeringen erkjenner ansvar for svikten på alle plan, sa Hareide.

- Sviktet Det ansvaret sviktet de likevel grovt 22. juli i fjor, slo KrF-lederen fast. Så mye gikk galt at Stoltenberg ikke noe annet valg enn å erkjenne at mye har sviktet, sa Hareide.

- Regjeringen har hatt en teoretisk planverk for terrofaren, men likevel ikke erkjennt risikoen. Jeg har notert meg at statsministeren har sagt at dette også gjelder ham selv, som regjeringssjef de to siste stortingsperiodene, sa Hareide. 

- Ikke å ta ansvar Selv om Hariede også ga statsministeren ros for hvordan han samlet nasjonen etter angrepene, gikk han ikke av veien for å også kritisere regjeringen for håndteringen av 22. juli-terroren i etterkant.

Han  vister særlig til til stengingen av Grubeggaten i Regjeringskvartalet, som - tross i politiske vedtak om det motsatte - ikke var stengt 22. juli fjor.

- Regjeringen har i tiden etter 22. juli i fjor skyldt dette på Oslo kommune. Det ikke å ta ansvar.

- Har feilinformert Han listet opp flere funn i Gjørv-kommisjonens rapport som avviker med politiets egen internevaluering av håndteringen 22. juli. 

«Kontrasten er stor» mellom de to rapportene, sa Hareide.

KrF-lederen, som også leder Stortingets 22. juli-komité, mener også at redegjørelsene justisminister Knut Storberget (Ap) ga til Stortinget 10. november, avviker sterkt fra funnene i Gjørv-kommisjonens rapport.

Han listet opp en rekke avvik. Men han la særlig vekt på at politiet og regjeringen har forklart at grunnen til at politiet brukte 75 minutter ut til Utøya, var at de først trodde at det var flere gjerningsmenn på øya.

- Også dette var feil slår kommisjonen fast, sa Hareide.

-Sviktet mer enn vi trodde - Svikten er større enn det regjeringen redegjorde for til Stortinget 10. november. Vi har en regjering som har en en ganske å abstrakt forståelse av å iverksette tiltak. Vi trenger ikk een regjering som sidestiller det å utøve makt med å ha tenkt på saken, sa Hariede.

Fra Stortingets talerstol krevde han en regjering som ikke mener jobben er gjort, før jobben er gjort.

- Vi kan ikke kreve mindre enn dette av en regjeringen, sa han, og etterlyste tiltakt rettet mot Statsministerens kontor (SMK).

I sitt tilsvar til Hareide, sa Stoltenberg at flere av momentene det etterlyses redegjørelse for, allerede er beskrevet tidligere, blant annet av tidligere justisminister Knut Storberget og i en foreliggende stortingsmelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media