FEILBEHANDLING: Nordlandssykehuset har tolket celleprøver feil i forbindelse med vevsprøver i livmorhals.
Foto: Erik Veigård/NTB Scanpix
FEILBEHANDLING: Nordlandssykehuset har tolket celleprøver feil i forbindelse med vevsprøver i livmorhals. Foto: Erik Veigård/NTB ScanpixVis mer

Har feiltolket kreftprøve- svar i årevis

Nordlandssykehuset mener cellegift og strålebehandling kunne vært unngått for kreftrammet kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Nordlandssykehuset inviterer til pressekonferanse senere i dag etter at sykehuset i flere år har feiltolket celleprøver i flere år.

Nordlandssykehuset opplyser om at en vevsprøve tatt fra livmorhalsen til en kvinne i 2013 viste kreftforandringer, skriver an.no.

Kvinnen hadde tidligere rutinemessig tatt celleprøver fra livmorhalsen i 2007, 2010 og 2012. Disse var besvart som normale.

Overså kreft - Når man gikk tilbake og så på disse celleprøvene på nytt i 2013, så man at disse var feiltolket og likevel viste celleforandringer som tydet på kreft under utvikling, skriver Nordlandssykehuset i en melding om uønsket hendelse.

Videre skriver sykehuset at dersom prøvene hadde vært besvart riktig i første omgang, kunne kvinnen sannsynligvis vært behandlet med et mindre omfattende kirurgisk inngrep og unngått cellegift og strålebehandling.

Saken er nå til behandling i Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

Flere tilfeller Sykehuset har også funnet at samme feilvurdering er gjort i noen andre tilfeller, og har gjort store faglige og organisatoriske endringer i enheten som vurderer disse prøvene, heter det i pressemeldingen.

Det er systematisk arbeidet med å øke kompetansen på å vurdere slike prøver, rutinene for hvordan prøver «dobbeltkontrolleres» er endret.

- Det er etablert prosedyrer for systematisk å melde slike og mindre alvorlige avvik i foretakets avvikssystem og derigjennom til Kunnskapssenteret. Registrerte avvik blir gjennomgått og brukes systematisk i opplæringen for at man skal lære av de feilvurderinger som er gjøres og redusere risikoen for at samme feilvurdering skal bli gjort på nytt, skriver Nordlandssykehuset.