Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har feiltolket kreftprøve- svar i årevis

Nordlandssykehuset mener cellegift og strålebehandling kunne vært unngått for kreftrammet kvinne.

FEILBEHANDLING: Nordlandssykehuset har tolket celleprøver feil i forbindelse med vevsprøver i livmorhals.
Foto: Erik Veigård/NTB Scanpix
FEILBEHANDLING: Nordlandssykehuset har tolket celleprøver feil i forbindelse med vevsprøver i livmorhals. Foto: Erik Veigård/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Nordlandssykehuset inviterer til pressekonferanse senere i dag etter at sykehuset i flere år har feiltolket celleprøver i flere år.

Nordlandssykehuset opplyser om at en vevsprøve tatt fra livmorhalsen til en kvinne i 2013 viste kreftforandringer, skriver an.no.

Kvinnen hadde tidligere rutinemessig tatt celleprøver fra livmorhalsen i 2007, 2010 og 2012. Disse var besvart som normale.

Overså kreft - Når man gikk tilbake og så på disse celleprøvene på nytt i 2013, så man at disse var feiltolket og likevel viste celleforandringer som tydet på kreft under utvikling, skriver Nordlandssykehuset i en melding om uønsket hendelse.

Videre skriver sykehuset at dersom prøvene hadde vært besvart riktig i første omgang, kunne kvinnen sannsynligvis vært behandlet med et mindre omfattende kirurgisk inngrep og unngått cellegift og strålebehandling.

Saken er nå til behandling i Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

Flere tilfeller Sykehuset har også funnet at samme feilvurdering er gjort i noen andre tilfeller, og har gjort store faglige og organisatoriske endringer i enheten som vurderer disse prøvene, heter det i pressemeldingen.

Det er systematisk arbeidet med å øke kompetansen på å vurdere slike prøver, rutinene for hvordan prøver «dobbeltkontrolleres» er endret.

- Det er etablert prosedyrer for systematisk å melde slike og mindre alvorlige avvik i foretakets avvikssystem og derigjennom til Kunnskapssenteret. Registrerte avvik blir gjennomgått og brukes systematisk i opplæringen for at man skal lære av de feilvurderinger som er gjøres og redusere risikoen for at samme feilvurdering skal bli gjort på nytt, skriver Nordlandssykehuset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!