Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har fellende bevis

Smykkefarsen med Marit Christensen i hovedrollen ruller videre. I en hemmeligstemplet politirapport konkluderer en politisjef - som har vurdert hele saken - med at det er tilstrekkelige beviser mot NRK-kjendisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har kriminalsjef Roger Andresen og politiadvokat Anne Maria Haarr braket sammen. Mens visepolitimester Andresen ikke ville sikte Moskva-Marit, har påtalejurist Haarr ment at NRK-kjendisen har begått kriminelle handlinger. Christensen ble siktet i slutten av april.

Nå har Dagbladet fått tilgang til en hemmeligstemplet rapport skrevet av Haarrs overordnede, politiinspektør Frank Jensen ved kriminalavdelingen ved Oslo politidistrikt.

Jensen, som har vurdert bevisene i saken, er tindrende klar i sin konklusjon:

«Jeg finner at det er tilstrekkelig bevis for å utferdige en siktelse mot Marit Christensen fastslår Frank Jensen i rapporten datert 14. juni 2000.

Ble fjernet

Årsaken til den oppsiktsvekkende konflikten mellom polititoppene Roger Andresen og Anne Maria Haarr var om det var grunnlag for å sikte Marit Christensen. Konflikten førte til at Andresen fjernet Haarr fra saken, før hun kort tid etter fikk ansvaret for etterforskningen mot Christensen tilbake.

Kriminalsjefen ba dermed om en fullstendig redegjørelse, både fra Haarr og deretter fra hennes sjef Frank Jensen, om bakgrunnen for siktelsen av NRK-kjendisen.

Politiinspektør Frank Jensens konklusjoner er ikke til å misforstå:

Underslag av hovedsmykket til smykkekunstner Marit Guinness Aschan verdt 1 million norske kroner:

«Siktelsen mot Marit Christensen på dette punktet er avgrenset i forhold til siktelsen mot Badirkhanov (Christensens fraseparerte ektemann, red.anm.). Hennes bistand har vært av en sammenvevd karakter. Jeg tillater meg å vise til at alle vitnene har forklart at hun var en nødvendig forutsetning for tilliten Badirkhanov ble til del.»

Jensen mener Christensens rolle kan tolkes i tre mulige retninger:

«1. Marit Christensen medvirker til underslag av smykket.»

«2. Hun skaffer seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling eller yter bistand for å sikre utbyttet av en straffbar handling. »

«3. Hun oppfyller sine sivilrettslige forpliktelser overfor Kjetil David-Andersen.»

Hovedsmykket ble nemlig pantsatt hos assurandør Kjetil David-Andersen. I tillegg skrev Christensen under på et gjeldsbrev til assurandøren. Moskva-Marit ble kjent med David-Andersen gjennom kona Lisbeth, som ifølge hans politiforklaring var Christensens «underordnede» i NRK.

Frank Jensen konkluderer slik:

«Jeg heller til at Marit Christensens aktivitet har bidratt til å skjule en forbrytelse (som Elfad Badirkhanov er domfelt for) og at hun derved har bidratt til å sikre hans utbytte. I tillegg har hun skaffet seg del i utbytte av en straffbar handling ved å undertegne gjeldsbrev. Jeg er av den oppfatning at bevisene vil holde til en slik fellelse.»

25000 dollar

I den hemmelige politirapporten vurderes også et underslag av 25000 dollar.

Badirkhanov erkjente i et gjeldsbrev til KGB-oberst Anar Agaev at han mottok pengene, men hevder han ble presset til å skrive brevet. Badirkhanov skriver der at Marit Christensen var klar over at han fikk penger av KGB-obersten for å kjøpe en bil til ham.

Under rettssaken mot eksmannen ble det fra vitneboksen hevdet at pengene som Badirkhanov mottok, blant annet ble brukt til å betale gammel gjeld til en venninne av Marit Christensen.

Politiinspektør Frank Jensen legger vekt på at Oslo byrett trodde på Agaevs vitnemål, til tross for at Marit Christensen hadde anmeldt Agaev for falsk anmeldelse. Agaev-saken er anket, og skal behandles i lagmannsretten.

Samtidig peker Jensen på at sentrale vitner som NRK-journalist Gro Holm, spiondømte Arne Treholt, Tatjana Krasjona, Ebrahem Abediy og Helge Larsen støttet Agaevs forklaring.

Politiinspektør Frank Jensen mener også at Marit Christensen må siktes for underslag eller medvirkning til underslag av et gulletui - verdt 50000 kroner.

- Jeg mener det er grunnlag for å sikte henne for heleri, konkluderer Frank Jensen i den hemmelige politirapporten.

Han viser også til varer som Marit Christensen bestilte ved en delikatessebutikk i Oslo på krita. Butikken fikk beskjed om at regningen skulle sendes NRK.

I rapporten heter det:

«NRK returnerte regningene da de ikke kjente bestillingen som hadde blitt gjort fra Christensens side, og som de mente var NRK helt uvedkommende.»

Usant

I rapporten drøfter politiinspektør Frank Jensen Marit Christensens troverdighet.

«Det er mange omstendigheter som viser at Marit Christensen må ha forklart seg usant for politiet.»

«Christensen fortalte i avhøret 1. mars at hovedsmykket var i Kjetil David-Andersens varetekt, mens de øvrige smykkene var til salgs i Moskva. Hun fortalte ikke politiet om pantsettelsene.»

Videre slår Jensen fast at Marit Christensen i avhør forklarte at hun ikke visste noe om pantsettelsene av smykket eller gulletuiet. Til tross for at hun i juni 1999 overdro pantesedlene til assurandør Kjetil David-Andersen, som sikkerhet for lånene som ble tatt opp.

Ifølge Marit Christensen og Elfad Badirkhanov var det hele tida meningen at smykkekunstner Aschan skulle få penger for salget av resten av smykkesamlingen. Badirkhanov hevder han leverte samlingen i Russland for salg, og at en bekjent av ham ved navn Andrej Ananov skulle overføre penger fra Badirkhanovs konto i Russland til smykkekunstneren i England.

«Det ble ved undersøkelser i Moskva avdekket av Ananov overhodet ikke kjente til verken Badirkhanov eller Marit Christensen. Ananov hadde heller ikke som Christensen påstod i avhøret konto i en bank i Moskva. Heller ikke retten (Oslo byrett, red.anm.) festet lit til disse opplysningene fra Badirkhanov og Christensen.»

Farse i retten

Rettssaken mot Marit Christensens mann Badirkhanov utviklet seg til å bli den reneste rettsfarsen. Klimaks kom da en sykmeldt Marit Christensen inntok Oslo byrett på krykker, og i en enetale skjelte ut byretten, politi, påtalemyndigheter og media, før hun snudde på hælene og forlot rettssalen sammen med sin forsvarer - høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

Noen uker seinere ble det i Dagbladet kjent at aktor Anne Maria Haarr hadde havnet i konflikt med visepolitimester og kriminalsjef Roger Andresen om Marit Christensen. Dette fikk Haarr til å skrive en egenrapport om saken, noe som igjen førte til at hennes sjef - politiinspektør Frank Jensen måtte gå gjennom hele Christensen-saken.

I rapporten fra Jensen er konklusjonen klar, han gir politiadvokat Anne Maria Haarr uforbeholden støtte.

«Jeg finner at det er tilstrekkelige beviser for å utferdige en siktelse mot Marit Christensen, men på et noe annet grunnlag enn slik den fremstår. Som det fremgår av min redegjørelse har de avgjørende bevisene fremkommet etter det siste møtet mellom kriminalsjefen og Anne Maria Haarr.»

PÅ KRYKKER: Hun hadde det tungt, Marit Christensen, under straffesaken mot eks-mannen Elfad Badirkhanov tidligere i år. Her er hun sammen med advokat Tor Erling Staff.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media