Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har firedoblet salget av redningsvester de siste dagene

- Ille at det må to ulykker til for at folk skal skjønne at de må ha på seg vesten.

SELGER MER: Wærners Båtbu i Sandefjord merker tydelig at folk er blitt mer opptatt av sikkerhet til sjøs etter de to båtulykkene i Vestfold. De har solgt sikkerhetsutstyr for bortimot 100 000 kroner i dagene etter den siste ulykken, ifølge butikksjef Lars Birger Vik Hansen. Foto: Privat
SELGER MER: Wærners Båtbu i Sandefjord merker tydelig at folk er blitt mer opptatt av sikkerhet til sjøs etter de to båtulykkene i Vestfold. De har solgt sikkerhetsutstyr for bortimot 100 000 kroner i dagene etter den siste ulykken, ifølge butikksjef Lars Birger Vik Hansen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Salget av redningsvester har skutt fart i dagene etter de to tragiske båtulykkene i Vestfold kommune den siste uka.

Wærners Båtbu i Sandefjord er blant dem som tydelig har merket økningen i etterspørselen.

- Vi har solgt sikkerhetsutstyr for rundt 30 000 kroner om dagen i dagene etter ulykkene. Vi begynte å merke oppsvinget allerede dagen etter den første ulykken, så ble det enda mer pågang etter den andre ulykken, sier Lars Birger Vik Hansen, butikksjef hos Werners Båtbu, til Dagbladet.

Mer opptatt av sikkerhet Vanligvis selger de mellom fem og ti redningsvester om dagen i denne perioden, men de siste dagene har de solgt rundt 40 vester per dag.

Dette tilsvarer en økning i salgsinntekter på rundt 25 000 kroner dagen, eller rundt 100 000 de siste fire dagene.

- Folk er tydeligvis blitt mye mer opptatt av sikkerhet til sjøs. I tillegg virker det som at de har tenkt til å bruke utstyret, og at de kjøper vestene med hensikt til å ha dem på seg, ikke bare ha dem liggende i båten, sier Vik Hansen.

Dobling på landsbasis Salget av oppblåsbare vester har blant annet økt, og disse skal være mer behagelige å ha på seg enn vanlige redningsvester.

Også Gresvig AS og XXL har merket en markant økning i salget av redningsvester de siste dagene, ifølge NRK.

- Hvis vi sammenligner de fire siste dagene med de fire foregående dagene, har det vært en økning i salget på rundt 50 prosent på landsbasis, sier grossistsjef Eddy Steng i XXL til Dagbladet.

Ønsker påbud Ingen av de omkomne i de to båtulykkene i Vestfold hadde på seg vest. Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser dette er tilfellet for sju av ti som omkommer i båtulykker.

Det er i dag bare påbudt å ha redningsvester i båten - ikke å ha dem på seg. Norsk Folkehjelp er blant dem som ønsker påbud om bruk av vest i båt.

LETER FORTSATT: Kiwi-gründer Per-Erik Burud er antatt omkommet etter båtulykken på Tjøme natt til onsdag, da han og tre andre ble kastet ut av båten de satt i. To kvinner er bekreftet omkommet. Ingen av de fire skal ha hatt på seg vest. Foto: Eirik Helland Urke
LETER FORTSATT: Kiwi-gründer Per-Erik Burud er antatt omkommet etter båtulykken på Tjøme natt til onsdag, da han og tre andre ble kastet ut av båten de satt i. To kvinner er bekreftet omkommet. Ingen av de fire skal ha hatt på seg vest. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

I går skrev Dagbladet at et flertall av partiene i næringskomiteen ønsker at folk flest må bruke redningsvest i fritidsbåter som kan holde fart over normal marsjtakt.

Kan skje til høsten Allerede i høst kan nordmenn i fritidsbåter måtte ha på seg redningsvest når båten er i fart.

I en avstemning på Dagbladets nettsider, svarer 75 prosent at de bruker vest i båt. Over 20 000 personer har hittil deltatt i avstemningen.

Lars Birger Vik Hansen hos Werners Båtbu synes det er bra at folk er blitt mer opptatt av sikkerhet til sjøs.

- Men det er jo ille at det skal flere ulykker til for at folk skal skjønne at de må ha på seg vesten, sier han.

ULYKKESBÅTEN: 
To personer omkom i en båtulykke på Nøtterøy natt til tirsdag. Her trekkes ulykkesbåten opp og undersøkes ved Knarberg båthavn.
Foto: Peder Gjersøe / Scanpix
ULYKKESBÅTEN: To personer omkom i en båtulykke på Nøtterøy natt til tirsdag. Her trekkes ulykkesbåten opp og undersøkes ved Knarberg båthavn. Foto: Peder Gjersøe / Scanpix Vis mer