FJERNES: Einar Nathen i Sikkerhetspartner sjekker CO2 apparat av typen som forårsaket evakuering av alle Osloskolene torsdag. Her fra Huseby skole som det ikke ble funnet noen og ble friskmeldt torsdag kveld.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FJERNES: Einar Nathen i Sikkerhetspartner sjekker CO2 apparat av typen som forårsaket evakuering av alle Osloskolene torsdag. Her fra Huseby skole som det ikke ble funnet noen og ble friskmeldt torsdag kveld. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Har fjernet brannslokkingsapparatene

Brannslokkingsapparatene som utløste evakueringen fra osloskolene i går ble fjernet i løpet av natt til fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kjørte ansatte i Norsk Sikkerhetspartner rundt til de 113 berørte skolene. Ifølge utdanningsetaten skal skolene være klarert iløpet av natten, men de legger inn et lite forbehold:

Du kan se hele oversikten over de klarerte skolene, på etatens nettsider.

- Vi friskmelder skolene en etter en. Vi er fem lag som reiser rundt slik at alle skolene kan bli åpnet fredag. Vi hadde registrert 535 apparater som kan være farlige og som vi skal godkjenne, sa daglig leder Einar Nathen i selskapet til NTB torsdag kveld.

Norsk Sikkerhetspartner ble varslet om saken av Undervisningsbygg onsdag og fikk spesialverktøy fra importøren for å fjerne apparatene torsdag.

- Vi har ikke hatt mulighet til å gjøre dette arbeidet før. Verktøyet monteres på slokkeren mens den henger på veggen. Så tas den ut av bygningen, tømmes på stedet og blir kassert. Det er viktig at ingen tømmer dem på egen hånd. Det kan være dråpen som får dem til å eksplodere, sier Nathen.

Seks år på markedet Apparatene har vært på markedet i seks år. For to måneder siden ble feilen som kan føre til at ventilen skytes ut oppdaget. Torsdag gikk alarmen, og Oslo-skolene ble stengt.

- Vi valgte å stenge skolene som en føre-var-handling, sier administrerende direktør i Undervisningsbygg i Oslo kommune, Rigmor Hansen, til NTB.

Etaten ble gjort kjent med feilen som kan føre til at apparatene eksploderer ved berøring på onsdag.

- Vi har gjort dette for å ivareta sikkerheten til elevene, sier hun.

Utdanningsetaten i Oslo ga torsdag kveld beskjed om at alle elever skal møte til vanlig tid fredag. Deler av skoler kan imidlertid komme til å være stengt i påvente av at noen apparater fjernes og erstattes i løpet av torsdag og fredag.

Fem ulykker kjent Feilen har vært kjent siden i sommer.

Allerede 24. august la Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) og beredskap ut en melding der det opplyses at ventilen på apparatene kan løsne og skytes ut under stort trykk og med høy hastighet, noe som kan føre til personskade.

DSB opplyser at det siden 2006 er solgt 8.360 av de aktuelle apparatene i Norge, de færreste på det private markedet.

Det er registrert fem tilfeller der ventilen har blitt skutt ut av de 90.000 apparatene som finnes i Europa. Det er ikke snakk om apparater som finnes i private hjem. DSB opplyser at en av de kjente ulykkene har skjedd i Norge, for øvrig uten personskader.

Uenig om reaksjonen Hvorfor Undervisningsbygg ikke ble oppmerksom på de potensielt farlige brannslokkingsapparatene før onsdag, kunne sjefen i Undervisningsbygg ikke svare på torsdag.

- Vi må starte arbeidet med å finne ut hvor feilen ligger, sier Hansen.

Importøren av apparatene mener på sin side at Oslo-skolene har overreagert.

- Dette skjer fordi det kommer informasjon til noen som ikke kjenner bakgrunnen i saken. Oslo kommune har vist at de tar elevenes og de ansattes liv og helse på alvor. Samtidig synes jeg vi har dette under kontroll og har informert om det for lenge siden. Vi har en prosess gående for å bytte slokkerne. De kunne ha sjekket med leverandøren før de slo alarm, sier administrerende direktør Lars Eliassen i Tyco Fireprotection Products til NTB.

Assisterende direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Kjell Richard Andersen, mener at situasjonen var alarmerende.

- Faren for at noe kunne skje, var så pass alarmerende at vi valgte å gå til dette tiltaket. Vi er ikke fornøyd med at vi ikke har klart å fange dette opp tidligere, sier han til NTB.

Han er uenig i at det var en overreaksjon å tømme skolebyggene:

- Det kan vurderes begge veier. Vår vurdering var og er at alle i Oslo-skolene skal være trygge, sier han.

Ulik håndtering Skolene i Oslo håndterte avviklingen av skoledagen på ulike måter. Ved enkelte skoler ble foreldrene bedt om å hente barna umiddelbart, mens andre tok en utedag på sparket i det fine været.

- Alle barn på de fire første trinnene skulle ha tilsyn i skolegården eller et annet sted utenfor skolebygningene, helt til de ble hentet. Så er det opp til den enkelte rektor å løse dette i praksis. Skolene i Oslo har en overordnet beredskapsplan, men samtidig er skolene så forskjellige at planene er og må være lokalt tilpasset, sier Andersen.

(NTB)