Har fjernet en fjerdedel av vannet fra Harbardsbreen

For å forhindre flom.

OVERVÅKER: Fortsatt venter man på at vannmengdene skal bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden. Lørdag morgen var NVE oppe i helikopter for å få oversikt over situasjonen. Etter all sannsynlighet kommer flommen med et såkalt jøkulhlaup, med store mengder smeltevann fra undersiden av Harbardsbreen, lørdag. Sist skjedde dette i 2010. Foto: NVE / NTB Scanpix
OVERVÅKER: Fortsatt venter man på at vannmengdene skal bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden. Lørdag morgen var NVE oppe i helikopter for å få oversikt over situasjonen. Etter all sannsynlighet kommer flommen med et såkalt jøkulhlaup, med store mengder smeltevann fra undersiden av Harbardsbreen, lørdag. Sist skjedde dette i 2010. Foto: NVE / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hydro Energi har fjernet over en firedel av vannet fra isbreen Harbardsbreen for å hindre flom ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden.

- Ifølge målinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vi fjernet 1,5 millioner kubikkmeter vann av totalt 6 millioner kubikkmeter vann i løpet av det siste døgnet. Vi følger en mal fra 2010 da vi hadde et tilsvarende jøkulhlaup, og vi forventer at det kommer mer vann fra breen det neste døgnet, opplyser Johnny Bruheim i Hydro Energi i Sogn og Fjordane til NTB.

Mindre fare Lørdag foretok Hydro Energi og NVE en ny befaring av isbreen med helikopter for å se hvor mye vann som har forsvunnet fra breen.

Bruheim mener at det nå skal være god kapasitet til å ta imot vannmengdene, og at det minsker faren for flom. Men fortsatt er det fare for at vannmengdene skal bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden.

Ingen evakuert Situasjonen var stabil natt til lørdag. Foreløpig er ingen beboere evakuert som følge av mulig flom og ras.

- Vi har beredskapsplaner, men de er foreløpig ikke iverksatt, opplyser operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB lørdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer