Har flyktet hele livet

AL-AMARI, RAMALLAH (Dagbladet): - Jeg har vært på flukt i hele mitt liv. Selv ikke her i leiren får vi være i fred, nærmest roper Muhammad Abu Himad når Dagbladet møter ham og hans familie i flyktningleiren al-Amari.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter den 65-årige ellevebarnsfaren utenfor hans lille treetasjes hus i flyktningleiren. De siste tre dagene har Muhammad Abu Himad (65), kona Latifa Abu Himad (56) og deres 11 barn bodd hos naboer i flyktningleiren al-Amari mens israelske soldater okkuperte og ødela hjemmet deres.

Med kost og feiebrett rydder Abu Himad opp i kaoset som israelske styrker skapte da de okkuperte og bodde i huset hans i tre dager.

Fire store søppelposer er allerede fulle av knuste bilder, ødelagte pyntegjenstander og tøy. I døra til butikken i første etasje er det 14 kulehull etter de siste dagers skyting.

- Jødene bodde her i tre dager. Heldigvis kom vi oss ut før de stormet huset, sukker Abu Himad.

Han drar med Dagbladets utsendte rundt i huset han har bodd i siden han og familien kom til flyktningleiren i 1967. Knuste glass og rammer, matrester og klær ligger strødd utover de skitne golvene og er ennå ikke blitt ryddet opp.

Flyktende folk

Familien Abu Himad deler skjebne med 3874738 palestinske flyktninger i Palestina, Libanon, Syria og Jordan. Da staten Israel ble opprettet i 1948, og etter krigen i 1967, flyktet de fra sine hjem - og fremdeles bor de i flyktningleirer.

Abu Himad kommer opprinnelig fra Gaza, mens kona Latifa vokste opp i Ramla, ikke langt fra Tel Aviv. Men siden 1967 har de bodd i flyktningleiren al-Amari. Her bor 7273 flyktninger.

- Jeg har begynt å miste håpet om at jeg noen gang vil oppleve fred i dette livet. Sharon viser jo at han vil drepe oss alle. Men vi nekter å gi opp, sier Abu Himad.

En rekke av hans sønner har gått jevnlig inn og ut av israelske fengsler. Sønnen Abdel Minam døde i en selvmordsaksjon i 1994, og en av Abu Himads ni sønner sitter i dag i fengsel.

Martyrsønn

- Jødene er som Hitler. Nå må resten av verden snart gjøre noe. Det er ikke vi som er okkupanten. Vi er bare vanlige muslimer som vil leve i fred, sier Abu Himad.

Kona Latifa lytter engasjert ved ektemannens side. Hun holder hardt på et ødelagt bilde av den avdøde sønnen Abdel Minam. Han ble martyr i 1994. Hun rister på hodet, og bryter inn:

- Jeg synes ikke det er noe farlig at de har ødelagt tingene våre, så lenge mine gjenlevende sønner er i live, sier hun.

På sofaen bak ekteparet ligger en av deres sønner og sover tungt med støvlene på. Han våkner ikke til tross for høylytt tale fra engasjerte foreldrene. Sønnen er utslitt etter å ha vært på flukt fra israelerne de siste tre dagene.

- Israelerne ønsker å drepe alle våre sønner. Derfor har han vært på flukt, sier mamma Latifa.

Livredde

De siste ukene har israelske styrker gått inn i palestinernes flyktningleirer i Gaza, Tulkarem, Nablus, Qalqilya, Ramallah og Betlehem. Hus er ødelagte, strømmen har gått en rekke ganger, vannledninger er ødelagte, over tusen palestinere er blitt arrestert, og over 50 palestinere er drept bare den siste uka.

- Dette er hjerterått. Flyktningene er de palestinerne som er verst stilt. De bor i små hus, de har mange barn, og mellom 40 og 50 prosent er arbeidsløse.

I tillegg opplever de dette, sier en lokal medarbeider i Røde Kors. Hun ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde av frykt for eventuelle represalier fra israelerne.

- Den siste tida har israelerne gått inn i alle våre flyktningleirer. Hva er det de vil? Hvordan i alle dager kan de vente seg fred? sier kvinnen i førtiåra.

- HJELP OSS: - Norge, Sverige og resten av verden. Dere må hjelpe oss før Sharon dreper oss alle, sier ekteparet Himad engasjert. Familien mistet sønnen Abdel Minam (med gevær på bildet) i en selvmordsaksjon i 1994. Flere av de andre sønnene har gått inn og ut av israelske fengsler.