Monica Mæland jobber med å forenkle hverdagen for en rekke bedrifter. Foto: Brian Cliff Olguin.
Monica Mæland jobber med å forenkle hverdagen for en rekke bedrifter. Foto: Brian Cliff Olguin.Vis mer

Har forenklet for 4,3 milliarder kroner

- Jeg ønsker at bedriftene bruker tiden sin på business i stedet for myndighetsrapportering, sier næringsminister Monica Mæland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nærings- og fiskeridepartementet har nå laget et notat som viser status i regjeringens forenklingsarbeid overfor næringslivet. Oversikten viser at det er gjennomført 56 forenklingstiltak siden regjeringen tiltrådte i oktober 2013 til i dag. I tillegg er 28 tiltak under gjennomføring.

- De lavthengende fruktene er allerede tatt. Nå er det betydelig mer arbeid i hver endring. Men de fleste bedriftene i Norge er små eller mellomstore. Jeg ønsker at de bruker tiden sin på å drive business i stedet for myndighetsrapportering, sier næringsminister Monica Mæland (H) til Finansavisen.

Enklere hverdag

Departementet estimerer at de gjennomførte tiltakene utgjør en årlig kostnadsreduksjon for næringslivet på omtrent 4,3 milliarder kroner. Det tilsvarende tallet for tiltak under gjennomføring er ifølge Finansavisen 2,7 milliarder kroner.

Til sammen utgjør det en estimert årlig kostnadsreduksjon på rundt sju milliarder kroner.

15 milliarder skal kuttes

I 2011 brukte norsk næringsliv 60 milliarder kroner på å etterkomme myndighetspålagte lover og regler, har Mæland slått fast i en tidligere tale. Regjeringen har satt seg som mål at disse kostnadene skal reduseres med 15 milliarder kroner i året innen utløpet av 2017.

- Hvordan jobber du konkret med forenklingsarbeidet?

- Forenkling for næringslivet er en oppgave for alle departementer, men det er vårt departement som koordinerer arbeidet. Derfor har vi også en egen gruppe som er ansvarlig. Det er ingen forenklinger her som er enkle å gjøre noe med, siden hver og en regel har en begrunnelse, sier Mæland til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Nå er banken klar til å øke boligrenten
Gjøvik-mann har bygget én milliard på Gran Canaria