Helseminister Ingvild Kjerkol:

- Har forståelse for at det er krevende

Dersom utviklingen fortsetter, frykter FHI at vinterbølgen kan medføre 500 innlagte covid-19-pasienter. Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at hun har forståelse for at situasjonen er krevende.

HAR FORSTÅELSE: Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at hun har forståelse for at situasjonen er krevende nå. Foto: Torstein Bøe / NTB Foto: Torstein Bøe / NTB
HAR FORSTÅELSE: Helseminister Ingvild Kjerkol sier til Dagbladet at hun har forståelse for at situasjonen er krevende nå. Foto: Torstein Bøe / NTB Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

Onsdag ettermiddag opplyste Folkehelseinstituttet at et mulig scenario er at vinterbølgen vil nå en topp med omkring 500 innlagte covid-19-pasienter. På det verste har Norge hatt like over 300 innlagte covid-19-pasienter.

FHI mener også at dersom den nåværende utviklingen fortsetter, så vil vi nå 300 innlagte covid-19-pasienter igjen allerede i månedsskiftet fra november til desember.

NYE VARIANTER: Line Vold, Avdelingsdirektør FHI svarer på spørsmål knyttet til den nye varianten Delta AY.4.2. Video: Magnus Paus Reporter: Vilde Sofie Einan Vis mer

Klar beskjed

Helseminister Ingvild Kjerkol uttaler til Dagbladet onsdag kveld at hun har forståelse for at situasjonen er krevende nå.

- Vi følger situasjonen tett, og får fortløpende vurderinger fra våre fagetater. Noe av det viktigste vi kan gjøre for å hindre at det blir enda større press på helsetjenesten, er å holde oss hjemme ved sykdom, teste oss og isolere oss ved påvist coronasykdom. Det er også viktig at kommunene fortsetter arbeidet med vaksinering med full styrke, skriver Kjerkol i en e-post til Dagbladet.

- Regjeringen støtter kommunene, både gjennom tett dialog, veiledning og økte bevilgninger. Sykehusene og kommunene har gode planer og er forberedt på krevende situasjoner. Jeg har stor forståelse for at det er krevende nå. Helsetjenesten har gjort en fantastisk innsats under pandemien og regjeringen vil støtte helsetjenesten best mulig også i det videre arbeidet.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

- Ikke sannsynlig

Tidligere onsdag kveld sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet at det ikke er sannsynlig at vi vil nå 500 innlagte covid-19-pasienter i Norge.

- Disse estimatene baserer seg på at vi ikke innfører tiltak som gir tilstrekkelig effekt, og på den måten skisserer de en mulig utvikling som fordrer at vi forholder oss passivt til dette. Derfor er det ikke sannsynlig at vi kommer i en slik situasjon, men det underbygger betydningen av å få snudd smittetrenden så raskt som mulig, sa Nakstad til Dagbladet og fortsatte:

- Det er viktig å være klar over risikoen det medfører ikke å begrense smittespredningen, men det betyr ikke at vi vil sitte stille å se på at epidemien utvikler seg på denne måten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer