Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har forståelse for at Kripos starter etterforskning

Kokaintiltalt Lillesand-kvinne (20) rømte til Norge.

KOM HJEM: Forrige mandag kom 20-åringen fra Lillesand hjem til familien sin i Norge. Hun dro med nødpass og nytt etternavn. Her er hun utenfor rettssalen i Cochabamba med sin mor, en slektning og en venninne. Arkivfoto: Henning Lillegård
KOM HJEM: Forrige mandag kom 20-åringen fra Lillesand hjem til familien sin i Norge. Hun dro med nødpass og nytt etternavn. Her er hun utenfor rettssalen i Cochabamba med sin mor, en slektning og en venninne. Arkivfoto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kripos har innledet etterforskning av den 20 år gamle kvinnen fra Lillesand som for en tid siden rømte fra Bolivia der hun var straffeforfulgt for narkotikalovbrudd.

- Min klient har forståelse for at Kripos ønsker å se nærmere på denne aktuelle saken, og at det dermed nå blir iverksatt etterforskning. Hun har all tillit til at hennes sak får en rettferdig behandling i Norge, og hun vil bidra til at faktum blir fullstendig klarlagt av Kripos, sier advokat Carl Bore til Dagbladet.

Han understreker at 20-åringen forventer å bli renvasket for alle mistanker. Kvinnen er, sammen med to andre norske kvinner, satt under tiltale av bolivianske myndigheter. De tre ble i mai 2008 arrestert på flyplassen i Cochabamba med i alt 22,5 kilo kokain i bagasjen på vei til Norge. — Det er på det rene at Norge har mulighet til å straffeforfølge norske borgere for narkotikaforbrytelser som er begått i utlandet, heter det i en pressemelding fra Kripos mandag. De to øvrige norske sitter fortsatt fengslet i Cochabamba.

Kontakt med Bolivia Ifølge Kripos har de vært kontakt med bolivianske myndigheter om saken, men politienheten ønsker ikke å kommentere etterforskningen. Kripos vil heller ikke offentliggjøre hva som er innholdet i dialogen med Bolivia. — Vi kan bekrefte at Kripos foreløpig ikke har mottatt noen formell begjæring fra Bolivia, sier Kripos. Og en slik begjæring — om pågripelse og siktelse — var det for statsadvokat Claudia Mancilla i Cochabamba veldig nødvendig å få sendt så raskt som mulig via Interpol, da hun mandag for en uke siden fikk høre at Lillesand-kvinnen var kommet tilbake til hjemlandet. Lillesand-kvinnen betalte i oktober 2009 en kausjon på 200.000 bolivianas — vel 165.000 kroner — og var løslatt fra fengselet i Cochabamba mot meldeplikt én dag i uken.

Nytt navn, nytt pass Årsaken til at hun kom seg hjem til Norge, var at hun hadde et midlertidig pass i lommen, og det lød på et annet navn enn det hun benyttet før. Det hadde seg slik at kvinnen på forhånd hadde tatt kontakt med norsk folkeregister for å endre navn sitt. Så raskt denne formaliteten var unnagjort, søkte hun den norske generalkonsulen i Bolivias hovedstad La Paz om nytt pass. — Hun forklarte og viste at hennes eget pass var blitt ødelagt og at hun trengte et nødpass med det nye etternavnet. Søknaden ble rutinemessig sendt ambassaden i Argentina, som innvilget den, forklarte UD for en uke siden. Kvinnen fikk det nye passet 8. februar. Norske myndigheter skal deretter ha varslet boliviansk UD om pass- og navnebyttet, og fikk en bekreftelse på at informasjonen var mottatt. Videre skal Interpols avdeling i Bolivia ha fått de samme opplysningene. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!