FHI-direktør Camilla Stoltenberg:

Har forståelse for kritikken

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet forstår at Dagbladet kritiserte henne på lederplass for å uttale at hun foretrekker Moderna-vaksinen som tredje dose. Samtidig avslører hun at hun nå har fått Moderna som tredje dose.

UHELDIG: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg svarer på Dagbladets kritikk etter utsagn til VG om vaksinen. Reporter: Frode Andresen / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

I forrige uke skrev Dagbladet på lederplass at det var uheldig av FHI-direktør Camilla Stoltenberg å si til VG at om hun får velge, så vil hun gjerne ha Moderna-vaksinen som tredje dose.

«Det er en uheldig og helt unødvendig uttalelse fra FHI-direktøren», sto det skrevet i Dagbladets lederartikkel, som føres i pennen av Dagbladets lederskribenter.

Videre sto det skrevet at Stoltenbergs uttalelse kunne oppfattes som et signal om at Pfizer-vaksinen ikke duger, og at man bare kan håpe at uttalelsen ikke skaper uro rundt vaksinevalg.

FORSTÅR: Ingvild Kjerkol føler med de som ikke får feiret julen slik de ønsker i år. Reporter: Frode Andresen / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

Forstår kritikken

- Jeg synes at det var en god lederartikkel som påpeker viktige ting, og jeg forstår at Dagbladet skrev det. Jeg sa imidlertid at begge vaksinene er gode, og at jeg tar den vaksinen jeg blir tilbudt. Videre sa jeg at dersom jeg får velge, så tror jeg at jeg vil velge Moderna, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Nå valgte jeg Moderna-vaksinen som tredje dose på mandag, og årsaken til det er at jeg har fått to doser med Pfizer-vaksinen, som jeg har vært veldig fornøyd med. Men så er det noen tegn til at det kanskje er fint å blande, og noen tegn til at Moderna kanskje virker bedre.

Stoltenberg understreker sitt viktigste budskap.

- Først og fremst er mitt budskap følgende: Det viktigste er å la seg vaksinere, begge vaksinene er gode, og strengt tatt vet vi ikke hva som er den beste kombinasjonen - så velg fritt.

- Men jeg ville gjerne framheve Moderna-vaksinen fordi en del har ment at den er dårligere. I tillegg har vi sett at Pfizer-vaksinen har vært veldig populær, men egentlig bør begge vaksinene være veldig populære.

FHI’s avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, forteller at det trolig blir lavere smittetall i jula. Vis mer

Bakteppet

Tidligere i pandemien, da Norge hovedsakelig tilbød første og andre dose, var det flere som takket nei til Moderna-vaksinen etter å ha fått Pfizer-vaksinen, fordi de ikke ville blande.

Utfordringen har vedvart, og nylig skrev FHIs vaksinesjef Geir Bukholm et brev til landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere hvor han opplyste at Moderna-vaksinen bestilles i liten grad av kommunene. Samtidig oppfordret han kommunene til å bestille doser av Moderna-vaksinen for å ha den tilgjengelig til bruk som oppfriskningsdose.

- Den viktigste årsaken er nok at de aller fleste har fått primærvaksinasjon med to doser Pfizer, og vil ønske den tredje dosen med samme vaksine, sa Bukholm til Dagbladet på tidspunktet.

POSITIVT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det har kommet flere gode pandeminyheter den siste tiden. Vis mer

Oppfordrer til egne vurderinger

Helseminister Ingvild Kjerkol oppfordrer folk til å selv vurdere hvilken vaksine man foretrekker.

- Nå har Camilla Stoltenberg sagt at begge de vaksinekandidatene som vi har, gir god beskyttelse. Så her kan man faktisk velge, og utover det er det de faglige anbefalingene fra FHI som gjelder. Mange går nok inn i vaksinelokalet og får tilbud om de vil ha den ene eller den andre, og da må man gjøre en vurdering selv. Begge gir god beskyttelse, sier Kjerkol til Dagbladet.

- Hva foretrekker du som tredje dose?

- Nå har jeg fått to doser med Pfizer, og skal få min tredje dose 29. desember hjemme på Stjørdalen, og da må jeg ta det som jeg får tilbud om. Om jeg får tilbud om å velge, så må jeg tenke meg om fram til da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer