VALGKAMP: Jan-Erik Larsen sammen med Jens Stoltenberg i valgkampen i 2009. Ytterst til høyre tidligere statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, som er seniorrådgiver i First House. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VALGKAMP: Jan-Erik Larsen sammen med Jens Stoltenberg i valgkampen i 2009. Ytterst til høyre tidligere statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, som er seniorrådgiver i First House. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Har fortsatt et brennende politisk engasjement

- Flere burde gå fra politikk til næringsliv, sier First House-partner Jan-Erik Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): First  House-partner Jan-Erik Larsen mener flere burde gjøre som han: Gå fra politikk til næringsliv og bruke sin politiske erfaring der.
 
Slik svarer han på kritikken fra Ap-sekretær Raymond Johansen:

- Jeg meldte meg inn i AUF i 1977, og har hatt et politisk engasjement siden da. Det har jeg fortsatt, og jeg er brennende og aktivt engasjert i mange spørsmål. I tillegg har jeg arbeidet store deler av mitt liv i det private næringslivet, og noen år som heltidspolitiker.

Det er summen av dette som er meg, og det er summen av egenskaper, erfaring og kunnskap jeg hver eneste dag bruker i jobben min, sier First House-partner Jan-Erik Larsen til Dagbladet.

Må vise CV'n I Ap har det lenge vært irritasjon over at First House-partnere bruker kjennskap til tidligere statsminister Jens Stoltenberg i sin markedsføring. Dette bekrefter partisekretær Raymond Johansen nå overfor Dagbladet.

Til dette svarer Larsen:

-  Når noen ber om å få CVen min, kan jeg ikke underslå deler av den, spesielt ikke hvis de spør om jeg har erfaring fra å arbeide på høyt strategisk nivå.

 -   Er det et problem for deg som Ap-mann å jobbe mot Ap-standpunktet om å trekke Oljefondet ut av kull?

- Arbeiderpartiet har et omfattende program. Der fins det store og små saker, og jeg har ikke tatt stilling til absolutt alle. Når det gjelder selskaper som arbeider innen fossilt brennstoff, olje- og gass spesielt, så er mye av vår velferd i dag tuftet på det, ikke minst min hjemby Kristiansund.

Uansett ville jeg ikke ta oppdrag som strider mot min personlige overbevisning eller etikk, sier Larsen.

Trenger hjelp Han mener det er for lite kunskap om næringslivet både i mediene og i politikken.

- Og definitivt også motsatt. Det er for få som går fra næringsliv til politikk, og det er for få som går den andre veien. Det er sterkt ønskelig at flere gjorde det. Men da må vi ha klare og strenge regler for hvordan det skal skje, blant annet karantene for overganger.

Kunnskap om politiske prosesser og beslutninger er viktige for næringslivet, spesielt i et land som Norge, hvor så mange rammevilkår skapes av det offentlige. Politikerne glemmer ofte at det de er eksperter på, kan virke ugjennomtrengelig for alle andre. Da trenger de hjelp, sier Larsen.

Tror på sosialdemokratiet I sin kommentar til saken om kullselskapene og oljefondet sa Jonas Gahr Støre til Aftenposten i går at den viser hvordan de som er sterkest stilt, får tilbud om å sikre sine sterke posisjoner.

- Denne typen rådgivning utfordrer mtt politiske grunnsyn, og understerker av vi i politikken må være oppmerksomme, sa Støre.

-Til dette sier Larsen:

- I  First House er det medarbeidere med ulikt verdimessig ståsted. Noen står langt fra Arbeiderpartiet, andre, som meg, har trodd på de sosialdemokratiske verdiene hele livet. Det gjør jeg fortsatt.