Sjøvegan-drapet:

- Har fortsatt ikke funnet drapsvåpenet

Over 20 år etter Sjøvegan-drapet møter en 38-åring i retten, tiltalt for å ha voldtatt og drept Marie-Louise Bendiktsen. Men drapsvåpenet er fremdeles ikke funnet.

SJØVEGAN-DRAPET: I dag inntar 38-åringen som er tiltalt for å ha voldtatt og drept Marie-Louise Bendiktsen (59) i juli 1998 vitneboksen i Nord-Troms tingrett. Der vil den srilankiske mannen i løpet av de neste tre dagene gi sin forklaring om hva han gjorde sommerdagene omkring drapet for to tiår siden. Reporter: Audun Hageskal. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Ikledd svart dress og mørkeblå skjorte inntok 38-åringen som er tiltalt for drapet på 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen rettssal 108 i Nord-Troms tingrett i dag. Der skal han de neste fire ukene sitte, mens rettssaken om det mer enn 20 år gamle Sjøvegan-drapet pågår.

Kalenderen viste 15. juli i 1998 da Bendiktsen ble funnet død i sitt hjem. Rettsmedisinske undersøkelser slo fast at hun var voldtatt og knivdrept før huset hennes ble tent på. Men fra første dag har drapet vært et mysterium.

Med blant annet Bendiktsens sønn og datter til stede i salen, startet statsadvokat Torstein Lindquister sitt innledningsforedrag. Der forteller han om den dramatiske julidagen i 1998, den påfølgende enorme etterforskningen og det påtalemyndigheten anser som det sterkeste beviset i saken - et DNA-spor fra åstedet som matcher en prøve tatt av tiltalte.

800 tips - ingen svar

Den nå 38 år gamle, srilankiske mannen avviser enhver form for skyld. Han hevder å som 17-åring ha hatt et kortvarig intimt forhold til avdøde, og hevder han ikke vet hva som har skjedd med henne i ettertid.

- Det ble under obduksjonen slått fast at avdøde var omkommet før brannen startet, og at man sto overfor et drap. I etterkant er 800 personer avhørt, og det er avgitt 1900 DNA-prøver. Det er satt i gang en rekke etterforskningsprosjekt. Men det har gitt få eller ingen svar. Resultatet var at ingenting ledet til noe konkret, sier Lindquister.

I tillegg til avhør og DNA-prøver har det i løpet av årene kommet omkring 800 tips i saken, som statsadvokaten betegner som en intens jakt. Etterforskningen ble så formelt henlagt i 2003, men uten at arbeidet stoppet helt av den grunn. Lokalt politi nektet å gi opp å finne svar på hvem som hadde drept den 69 år gamle enka.

Teknologiske framskritt

- I 2013 ble DNA-teknologien forbedret. Dette medførte at Oslo universitetssykehus tok fram igjen DNA-funnene. I en rapport fra 9. mars 2018 kommer så konklusjonen om at DNA-profilen fra åstedet var identisk med tiltaltes, sier Lindquister.

MORDBRANN: Brannen i Sjøvegan i Troms har vært en av Norges store, uløste drapsgåter. Video: Nicolai Delebekk / Reporter: Audun Hageskal Vis mer Vis mer

Men tiltalte var ikke lenger i Norge. Han hadde forlatt landet og befant seg i Sri Lanka. Da han kom tilbake til Gardermoen 20. juni sto politiet klare og ventet. Siden har familiefaren sittet i varetekt.

- Etterforskningen har siden da dreid seg om tiltalte, sier statsadvokaten.

Ikke funnet drapsvåpenet

Det er usikkert nøyaktig når Bendiktsen døde eller hva som var drapsvåpenet. Det ble funnet en speiderkniv på åstedet, men politiet har slått fast at det trolig ikke var denne som ble brukt til drapet.

Det er heller ikke påvist noen klar brannårsak. Men brannen startet og huset hadde størst skader i delen hvor soverommet lå. Det var også her 59-åringen ble funnet drept.

- Forholdet tiltalte hevder å ha hatt med avdøde blir selvsagt sentralt i rettssaken. Dette kom fram i avhør, og var da helt ny informasjon i saken, sier Lindquister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer