- Har fortsatt mye sinne i meg

Lene Alexandra Øien (31) beundrer Monika Kørra (23) for å ha tilgitt mennene som brutalt voldtok henne. Selv har hun ikke greid det, sier hun.

HAR IKKE TILGITT: Lene Alexandra Øien (31) skrev i boka «Bra nok!» at hun ble gruppevoldtatt som 12-åring. Hun sier at hun fortsatt er sint på de angivelige gjerningsmennene. - Jeg har fortsatt mye sinne i meg, men jeg bruker liten tid til å tenke på de som gjorde dette mot meg, sier hun til Dagbladet.Foto: Håkon Eikesdal
HAR IKKE TILGITT: Lene Alexandra Øien (31) skrev i boka «Bra nok!» at hun ble gruppevoldtatt som 12-åring. Hun sier at hun fortsatt er sint på de angivelige gjerningsmennene. - Jeg har fortsatt mye sinne i meg, men jeg bruker liten tid til å tenke på de som gjorde dette mot meg, sier hun til Dagbladet. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lene Alexandra Øien (31) skriver i boka «Bra nok!» at hun ble gruppevoldtatt som 12-åring. Skam og skyldfølelse skal ha hindret henne fra å fortelle voksne om overgrepet, og saken ble aldri politianmeldt.

- I mange år skammet jeg meg og tok på meg skylden for det som skjedde. Men etterhvert som jeg ble eldre og leste om andre som hadde opplevd det samme innså jeg at det ikke var min skyld og jeg forstod også hvor mye dette har preget livet mitt og de valgene jeg har tatt, sier Lene Alexandra til Dagbladet.

31-åringen forteller at hun beundrer Monika Kørra (23) som både i KK og i Dagbladet denne uka har stått fram og fortalt om en grov gruppevoldtekt i 2009.

- Jeg synes det er fantastisk at flere mennesker deler sine erfaringer om  traumatiske opplevelser og utfordringer. Vi har alle en historie og en bagasje med oss i mer eller mindre grad, sier Lene Alexandra.

Men det har ikke bare vært lett for Lene Alexandra å skrive om eller snakke om voldtekt.

- Det er krevende å snakke om slike tema når hele Norge følger med, men det handler egentlig ikke om meg. Jeg tenker det ville vært egoistisk av meg å ikke bruke muligheten jeg har til å dele mine erfaringer og vise at det er mulig å komme seg videre i livet, sier hun. 
  
- Er fortsatt sint - Har du angret på at du ikke sa noe før?

- For meg ble dette riktig tidspunkt. Nå har jeg den styrken jeg trenger for å kunne bruke historien min på en god måte, og jeg har god nok distanse til fortiden til at det går greit å snakke om det, også åpent i media. Jeg oppfordrer likevel andre som har opplevd overgrep til å søke hjelp med en gang, finne noen å snakke med, og å ikke bære det med seg i det skjulte, sier hun.

Monika Kørra fortalte til Dagbladet at hun har konfrontert gjerningsmennene - både i rettssalen og i fengsel, og hun sier hun i dag har tilgitt dem for det de gjorde mot henne.

FÅR SKRYR: Monika Kørra (23) har stått fram om fortalt om en brutal gruppevoldtekt. Blant de mange som beundrer 23-åringen for sitt mot er Lene Alexandra Øien, som selv har skrevet om en gruppevoldtekt hun skal ha blitt utsatt for.
FÅR SKRYR: Monika Kørra (23) har stått fram om fortalt om en brutal gruppevoldtekt. Blant de mange som beundrer 23-åringen for sitt mot er Lene Alexandra Øien, som selv har skrevet om en gruppevoldtekt hun skal ha blitt utsatt for. Vis mer

- Jeg beundrer Monika for at hun har tilgitt gjerningsmennene, sier Lene Alexandra til Dagbladet.

- Har du gjort det samme?

- Jeg skulle gjerne vært raus og tilgitt, men jeg ville løyet om jeg sier jeg har gjort det. Jeg har ikke greid det enda. Jeg har fortsatt mye sinne inne i meg, men jeg bruker liten tid til å tenke på de som gjorde dette mot meg, sier hun.

- Tenker framover Lene Alexandra, som de siste fem åra blant annet har vunnet «Skal vi danse», deltatt to ganger i Melodi Grand Prix, gitt ut bok og blitt personlig trener, sier hun har kommet videre med livet og ikke vil ha noe med dem som skal ha voldtatt henne å gjøre.

- De stjal den lille selvfølelsen jeg hadde opparbeidet meg i en alder av 12 år og det ble et vendepunkt som har preget hele livet mitt. Nå ønsker jeg å bruke min energi på å vise andre i samme situasjon at det er mulig å reise seg framfor å bruke mer tid på det som har skjedd eller de personene som gjorde det. Jeg vil tenke framover, forklarer hun.

Og noe av det hun brenner spesielt for, er at det skal bli mer åpenhet om voldtekt i Norge.

- Om vi deler våre erfaringer og snakker åpent kan vi lære mye av hverandre, og mennesker som har det vanskelig kan føle at de er i et felleskap og ikke står alene, sier hun.

- Preger en for livet Lene Alexandra sier at målet hennes med boka «Bra nok!» har vært å inspirere andre mennesker til å gjøre endringer, tørre være seg selv og realisere sine drømmer.

- Dette gjelder ikke minst når man har vært igjennom vanskelige eller traumatiske opplevelser, som kanskje går ut over selvfølelse, motivasjon og livsglede, sier hun.

Hun forteller at hun har fått god respons på boka.

- Jeg har fått mye positiv tilbakemelding for at jeg stod fram med historien min, ikke minst fra andre som har hatt liknende opplevelser. Det er godt med tilbakemelding, men samtidig veldig trist at det er så mange som opplever overgrep, sier hun, og tilføyer:

- For jeg tror en voldtekt preger et menneske hele livet på en eller annen måte, men at man med profesjonell hjelp kan lære å akseptere det.

- VIL HJELPE ANDRE: - Nå ønsker jeg å bruke min energi på å vise andre i samme situasjon at det er mulig å reise seg framfor å bruke mer tid på det som har skjedd eller de personene som gjorde det. Jeg vil tenke framover, sier Lene Alexandra til Dagbladet. Her på premieren til musikalen "My Fair Lady" i Folketeateret i Oslo.  
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
- VIL HJELPE ANDRE: - Nå ønsker jeg å bruke min energi på å vise andre i samme situasjon at det er mulig å reise seg framfor å bruke mer tid på det som har skjedd eller de personene som gjorde det. Jeg vil tenke framover, sier Lene Alexandra til Dagbladet. Her på premieren til musikalen "My Fair Lady" i Folketeateret i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer