Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Har frigjort Falluja

Amerikanerne sier de har knust «fienden» i Falluja, men opprørerne er bevegelige og kampene fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Selv om den amerikanske generalen John Sattler sier at de nå har overvunnet opprørerne i den irakiske byen Falluja, var det i natt fortatt en rekke luft- og artilleriangrep mot byen. Og kampene kommer til å fortsette i flere dager, men de amerikanske og irakiske styrkene konsentrerer nå innsatsen sin i andre deler av byen, melder

CNN.

- Vi har nå vært i alle deler av byen, og vi har frigjort Falluja. Fienden er knust, men hvis de gjenværende ønsker å slåss til døden, har ikke vi annet valg enn å tilpasse oss til det, sier Sattler.

En tom by

Så langt har 1-2000 opprørere, 38 amerikanske og seks irakiske soldater blitt drept. Militærstyrkene skal ha tatt rundt 1000 irakere til fange, og Sattler sier 700 vil bli sluppet fri etter avhør.

Før angrepet mot Falluja startet rakk en rekke av opprørene å flykte fra byen. Blant dem er trolig terroristlederen Abu Musab al-Zarqawi.

- Vi vet ikke hvor han er nå. Kanskje er han død, vi vet ikke. Men vi har aldri fokusert på ham. Målet vårt var å gi Falluja tilbake til folket, noe som vil skje ganske snart, sier general Sattler.

Irakiske myndigheter har tidligere sagt at så mange som 90 prosent av byens 250-300 000 innbyggere rømte byen før angrepene startet for ei uke siden.

Nyhetsbyrået Associated Press melder at amerikanske soldater har funnet det de kaller «bombefabrikker» i byen, hvor folk var i ferd med å lage blant annet bilbomber.

- Dette er ikke ting du finner i det gjennomsnittlige hjem, sier løytnant Kevin Kimner.

ØDELAGT: Over 200 000 mennesker har trolig rømt fra Falluja. Når de returnerer er det ikke mye igjen av den.
DØR TIL DØR: Amerikanske soldater på jakt etter opprørere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media