Hår, frukt og olje

Nyklippede med epler i våre hender. Det er oss, det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten hver dag settes det en ny rekord i dette landet. Vi snakker om forbruk. Det får ikke de helt store overskriftene. Likevel forteller det noe om oss, hvem vi er og hvordan vi har det. En av de siste rekordene dreier seg om hår og hud.

Det finnes over 7000 bedrifter i dette landet som friserer og forskjønner oss. I 2006 omsatte disse bedriftene for 6,2 milliarder kroner. Det var en økning på 7,3 prosent i forhold til året før. Det er folk i Oslo som bruker mest på hår og hud, hver og en brukte i snitt om lag 1800 kroner, heter det i en notis fra NTB.

Aldri har vi kjøpt så mye frukt og grønt som nå. I fjor ble det solgt 30 000 tonn mer frukt og grønnsaker enn i 2006. Det er en økning på over fem prosent. Tallene betyr at alle kjøpte 116 kilo frukt og grønt i fjor. Dette er gledelige tall for regjeringen som ønsker at vi alle skal spise mye av slikt, fordi frukt og grønt forebygger sykdom, både kreft, hjertesykdommer og diabetes.

Men samtidig gjemmer det seg et problem bak tallene. Regjeringen vet, og er bekymret for, at ungdommen ikke spiser like mye frukt og grønt som de voksne. Blant 13-åringer er det for eksempel bare en av tre som spiser sine grønnsaker hver dag. Og så er det spørsmålet om vi faktisk spiser alt vi kjøper. Vi kaster mat som aldri før. Det er også en ny rekord. Og alle de store matvarekjedene kjører nå stadige kampanjer med 40 prosent rabatt på frukt og grønt. Det kan hende at noen blir fristet til å kjøpe for mye, og at det dermed går mer frukt og grønt i søppeldunkene enn tidligere. Men det store bildet, at frukt og grønt stadig blir mer populært, det er det trolig sant, ifølge regjeringen.no.

Vi skyller neppe ned frukt og grønt med sprit. Men aldri har vi dukket tettere enn nå. Ifølge Statistisk sentralbyrå blir nordmenn bare tørstere og tørstere.

I fjor ble det omsatt 66 millioner liter vin i vårt land. Det er 2,6 millioner liter mer enn i 2006

Omsetningen av brennevin i fjor var på 12,9 millioner liter. Det er 643 000 liter mer enn året før.

Men det er selvfølgelig øl vi drikker mest av. Omsetningen i fjor var på 256,1 millioner liter. Det er 2,6 millioner liter mer enn året før.

Vi drikker neppe opp alt vi kjøper. Noe blir lagret. Men dette er varer som vi med stor sikkerhet kan si ikke blir kastet.

Samtidig er det noen som kaster penger etter oss. Når vi snakker om oljenasjonen Norge, snakker vi også om de virkelig store pengene og de store rekordene. Prisen på olje setter ny rekord så å si hver dag. Amerikanske selskaper mener at prisen kan nå 200 dollar for hvert fat om bare to år. Den er allerede over 120 dollar.

I Statens pensjonsfond utland sto det ved årsskiftet 2100 milliarder kroner. Dagens oljepris betyr at fondet vil få 130 milliarder kroner mer enn beregnet i år. Siden staten hvert år kan bruke fire prosent av dette fondet, så betyr det med de stadig økende oljeprisene, at også det offentlige forbruket vil stige i framtida.

Hvis politikerne vil. Kanskje bør de bruke overskuddet på nye veier, både i bygd og by, slik at vi alle kan kommer raskere og mer bekvemt med bilene våre til kjøpesentrene?