Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har full kontroll

Røkke kontrollerer nesten 25 prosent av aksjene i Kværner og kan gjøre som han vil på generalforsamlingen. Og det gjør han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yukos: - Mangler tid

På torsdagens generalforsamling vil Aker Maritime ifølge aksjonærutskriften kontrollere 24,9 prosent av aksjene. I tillegg har et Monaco-registrert selskap, Sabaro Investment, 2,7 prosent.

Sammen vil de høyst sannsynlig representere en tredjedel av den aksjemengden som er representert på generalforsamlingen kommende torsdag.

Da Røkke på den dramatiske generalforsamlingen i mai tapte knepent, var det mobilisert 76,98 prosent av aksjekapitalen.

Denne gang vil Aker Maritime og Sabaro Investment alene matche et frammøte på 83 prosent.

Hvis andre enn disse to stemmer mot styret, vil det være nødvendig med et frammøte som er høyere enn 83 prosent.

Det er lite sannsynlig at frammøtet kan bli så stort.

Monaco-selskapet

GLISER:  Kjell Inge Røkke og konserndirektør Geir Arne Drangeid har grunn til å smile. Foto: SCANPIX
GLISER: Kjell Inge Røkke og konserndirektør Geir Arne Drangeid har grunn til å smile. Foto: SCANPIX Vis mer

Sabaro Investment opptrådte for første gang på Kværners aksjonærliste i forrige uke. Da hadde selskapet til gjengjeld tatt fjerdeplassen etter Aker Maritime, Yukos Oil og Folketrygdfondet.

Sabaro er registrert i Monaco og det er ikke opplyst hvem som står bak. Ifølge DN.no er det nordmannen, Erik Henriksen, som er selskapets talsmann.

Han sier til nettutgaven at kjøpet av Kværner-aksjer er en finansiell investering.

Slik som situasjonen er i Kværner akkurat nå, er betegnelsen «finansiell investering» ganske oppsiktsvekkende. Selv med base i nærheten av kasinoet i Monaco ville ikke engang «rå gambling» vært dekkende for Sabaros aksjekjøp, hvis det ikke skulle brukes til noe.

I finansmarkedet ser man at det går tydelige tråder mellom Erik Henriksen og advokater og meklere i Røkke-sfæren. At selskapet inngår i maktkampen mellom Yukos og Røkke, er neppe tvilsomt og det er vanskelig å se at Sabaro tilhører Yukos-sfæren.

I Kredittilsynet vil man ikke si hvem som står bak Sabaro. Og bortsett fra tilsynet er det bare Kværner selv som har rett til å få vite hvem som er selskapets eiere.

Der vet man det ikke.

Kompromiss

Stilt overfor slike realiteter har Kværner-styret besluttet å legge noen av Røkkes krav inn i sin plan for refinansiering.

Det betyr at også bankene må fire. Retten til å konvertere gjeld til aksjer vil bli foreslått fjernet.

Et hovedproblem for å få gjennomført den industrielle fusjonen mellom AMA og Kværner Oil & Gas er at Røkke krever for godt betalt.

Han har hittil tapt 2,5 milliarder på Kværner og forsøker nå å hente noe av tapet tilbake.

Før torsdag må imidlertid Harald Arnkværn & Co ha kommet til en løsning med Røkke. Hvis ikke er det overveiende sannsynlig at han gjør alvor av sin trussel om å velte Yukos-planen.

Og da er det fritt fram både for Røkke og andre til å kjøpe de levedyktige deler av Kværner fra det bostyret som Asker og Bærum skifterett må oppnevne.

GLISER: Kjell Inge Røkke og konserndirektør Geir Arne Drangeid har grunn til å smile. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart