- Har full tillit til prosjekt mot omskjæring

Barne- og familiedepartementet har full tillit til prosjektet mot kjønnslemlestelse av kvinner, som Dagbladet omtalte i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somaliske Saynab Mohamud er fortsatt hard i sin kritikk, og mener at ledelsen for prosjektet bør gå av.

I går skrev Dagbladet at lederen for regjeringens prosjekt mot omskjæring, antropolog Elise B. Johansen, mener at omskjæring - kjønnslemlestelse - av jenter, ikke svekker deres seksuelle lyst.

Både frontfigur for kampen mot kjønnslemlestelse i Norge, somaliske Saynab Mohamud, og flere medisinske eksperter kritiserte Johansen i klare oredlag.

Full støtte

Administrativ ansvarlig for Omsorgs- og kunnskapsprosjektet (OK-prosjektet), ekspedisjonssjef Haktor Helland i Barne- og familiedepartementet, gir imidlertid full støtte til prosjektleder Elise B. Johansen.

- Vi har full tillit til Johansen og hennes ansatte. De gjør en utmerket jobb. Jeg vil snakke med medisinske eksperter før jeg kan kommentere utsagnet til Johansen. Vi må ikke dramatisere dette. Er utsagnet feil, blir det korrigert. Saynab er ikke medisinsk ekspert, men har personlig erfaring som vi tar på alvor, sier Helland.

Forstår reaksjonen

Tidligere barne- og familieminister, Karita Bekkemellem Orheim, forstår imidlertid Saynabs reaksjon på uttalelsen om at omskjæring ikke svekker jentenes seksuelle lyst.

- Jeg forstår at Saynab og medisinske eksperter rister på hodet. Dette prosjektet var mitt hjertebarn som statsråd. Vi må gjøre alt for å stoppe den terroren og grove voldshandlingen som jenter utsettes for. Regjeringen må holde trykk og et klart fokus på temaet, sier Orheim.

Saynab mener hele OK-prosjektet må endres radikalt. De unge må i fokus, ikke foreldrene.

- Jeg mener regjeringen bør gi samtlige fire ansatte sparken, sier Saynab.

- Saynab burde heller bruke kreftene på å kjempe mot kjønnslemlestelse og ikke mot OK-prosjektet. Vi er enige om målet, sier Elise B. Johansen.