Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Har funnet 3700 år gammel pyramide i Egypt

Kan være gravkammeret til en dronning.

PYRAMIDERESTER: Her er bilder av restene av den 3700 år gammel, omkring 30 kilometer sør for Kairo. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
PYRAMIDERESTER: Her er bilder av restene av den 3700 år gammel, omkring 30 kilometer sør for Kairo. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restene av en 3700 år gammel pyramide er nylig oppdaget i Dahshur i Egypt. Foreløpige funn tyder på at det kan være gravkammeret til en dronning.

Pyramiden fra det 13. dynastiet (fra rundt 1803 til 1649 fvt.) ble funnet i den kongelige nekropolen Dahshur, rundt 30 kilometer sør for Egypts hovedstad Kairo.

Det er blant annet funnet en blokk i alabaster, der ti vertikale linjer med hieroglyfer er gravert inn, opplyser en talsperson for Egypts antikvitetsdepartement.

- Veldig god stand

Flere dørbjelker i granitt og steinblokker er gravd fram, og arkeologene tror de kan være med på å gi informasjon om pyramidens indre struktur. Utgravningene er fortsatt i et tidlig stadium, og pyramidens størrelse er så langt ukjent.

- Alle delene av pyramiden som er oppdaget så langt er i veldig god stand, opplyser departementet.

Egypt kan så langt skilte med 123 pyramider, forteller den berømte arkeologen Zahi Hawass, som har vært minister for oldtidssaker og fortidsminner i Egypt. Ifølge Hawass tyder funnene i Dahshur så langt på at arkeologene har funnet gravkammeret til en tidligere dronning, som ble gravlagt i nærheten av mannen eller sønnen sin.

Ukjent dronning?

- Håpet er nå å finne en inngravering som kan avsløre identiteten til eieren av pyramiden. Det å finne navnet på en hittil ukjent dronning vil være et tillegg til historien, sier Hawass.

Pyramiden ligger i nærheten av Den bøyde pyramiden, hvor faraoen Sneferu ble funnet. Sneferus antatte sønn, Khufu – kanskje bedre kjent under sitt greske navn Kheops – satte i gang konstruksjonen av Kheopspyramiden, som er ett av antikkens sju underverker.

(NTB)